Máme právo proti terorizmu pritvrdiť, hrozí Procházka. Kaliňák pošle ďalších policajtov k hranici s Gréckom. Aj toto odznelo v rozhlasových dialógoch

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Podľa predsedu strany SIEŤ Radoslava Procházku je to vojna proti ľudstvu, proti ľudskosti, lebo jej obeťami nie je len Západ. “Nedávno zahynuli ruskí občania, zahynuli aj ľudia v Afrike a vojna má dnes globálny charakter. “My vojnu nevedieme zatiaľ voči nikomu, my sa zatiaľ proti vojne bránime. Máme nielen právo, ale aj povinnosť obranu zintenzívniť a aj pritvrdiť,” pripomenul Procházka.

    Robert Kaliňák ďalej v relácii poznamenal, že téma zmenšovania Schengenu nie je reálna. “Musíme dokázať ochrániť vonkajšiu hranicu s Gréckom, a to za každú cenu. Policajtov sme poslali do Maďarska, do Slovinska a sme pripravení poslať ďalších 95 policajtov na ochranu vonkajšej hranice do Grécka. Krajiny sa musia spojiť, ak chceme, aby Schengen prežil, musíme začať chrániť grécku hranicu tak, ako sa patrí podľa predpisov Schengenu, tak, ako to robíme napríklad my,” doplnil podpredseda vlády.

    Procházka v Sobotných dialógoch spomenul, že Schengen je udržateľný za predpokladu, že ochrana vonkajších hraníc Európskej únie dostane pevnejšie kontúry v praxi. “Aj teraz sa rozpráva, že potrebujeme lepšie chrániť vonkajšiu hranicu, ale sú to opatrenia, ktoré tú hranicu chránia a teraz nemá zmysel opierať sa o to, akým spôsobom politici západných krajín prispeli k vonkajšej ochrane hraníc,” tvrdí Procházka a dopĺňa, že súčasťou tohto je aj registrácia osôb.

    Treba si preto podľa neho uvedomiť, že buď to naozaj bude Európska únia, kto tvorí tie pravidlá alebo budú desaťtisíce ľudí, o ktorých nevieme, kto to je. “Bola tu veľká polemika, či bude plot alebo registrácia a nie je únosné, aby sa ľudia, ktorí sem prichádzajú, rozhodli sami, či budú alebo nebudú dodržiavať pravidlá, ktoré súvisia so Schengenom a so základnými pravidlami Európskej únie.

    Maďarsko malo pravdu prinajmenšom v tom, že vytvorilo technické predpoklady pre registráciu ľudí v situácii, keď sa ľudia odmietali prispôsobiť pravidlám, ktoré Maďarsko uplatňovalo. Nepočul som nejaké zastanie sa zo strany západnej Európy tohto postupu. A ten postup bol motivovaný k ochrane vonkajšej hranice a bol motivovaný aj vnútroštátnymi faktormi, to vidíme aj na Slovensku. Občas sa mi zdá, že tá motivácia niekedy nesúvisí len s dlhodobou ochranou záujmov Slovenskej republiky, ale aj s vidinou volebného dňa. Potrebujeme sa rozumne porozprávať o tom, čo vieme spraviť my. Bolo by fajn, keby si všetci v Európskej únii uvedomili, že vždy únia doplatila na to, keď zanedbávala vlastné pravidlá. A keď aj mala pocit, že pravidlo nie je pohodlné alebo sa nedá v praxi jednoducho uskutočniť, tak ho jednoducho obídeme. A to nás dobieha,” ukončil predseda strany SIEŤ.


     

    - Reklama -