Mám pocit, že nech sa ukáže čokoľvek, veľa ľudí tomu nebude veriť, vraví rektorka policajnej akadémie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka

    0
    Lucia Kurilovská (Autor: TASR)
    Kurilovská uviedla, že nedisponuje žiadnymi informáciami navyše a vychádza len z toho, čo je o prípade verejne dostupné. V úvode rozhovoru pre appDay.tv uviedla, že jeden z vyšetrovateľov, ktorý má spolupracovať s  Akadémiou Policajného zboru, jej povedal o únave z posledných dní a dodal len toľko, že polícia v prípade vyšetrovania vraždy mladého novinára pracuje s viacerými verziami. Tie však bližšie nešpecifikoval. 
     
    Rektorka  Akadémie Policajného zboru v Bratislave sa zastala vyšetrovateľov, hoci, ako uviedla, teoreticky je možné mariť vyšetrovanie napríklad mazaním dôkazov alebo stôp. Kurilovská však neverí, že by k niečomu takému došlo alebo mohlo dôjsť. 
     
    „Som hlboko presvedčená, keďže sa pohybujem v takomto prostredí, že máme skvelých vyšetrovateľov, ktorí nie sú ovplyvniteľní. Neviem, prečo sa od začiatku predpokladá, že tam bude nejaká ovplyvniteľnosť,“ uviedla Kurilovská. 
     
    Za kľúčovú osobu celého vyšetrovania označila Kurilovská dozorujúceho prokurátora. Pripomenula, že je to práve on, kto môže odňať prípad vyšetrovateľovi a prideliť ho inému. Okrem toho má prokurátor právo vykonávať niektoré vyšetrovacie úkony aj samostatne.
     
    K pochybeniu vyšetrovateľov na mieste činu vraždy novinára vo Veľkej Mači podľa Kurilovskej nedošlo. „Zase to vedie k tomu, že je to spolitizované,“ povedala rektorka o pochybnostiach, ktoré sa objavili v súvislosti s prítomnosťou riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky (NPKJ) Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera na mieste činu. Zavraždený Kuciak písal aj o Krajmerovi a ľuďoch blízkych policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi. 
     
    „Mám pocit, že nech sa ukáže čokoľvek, tak tomu strašne veľa ľudí nebude veriť. Teraz si vymýšľam, ale keď sa ukáže napríklad, že tam bola žiarlivosť, tak tomu nikto neuverí,“ uviedla Kurilovská. Podľa nej nie je možné povedať, ako dlho bude trvať vyšetrenie tohto ostro sledovaného prípadu. Kurilovská dodáva, že nesmie dôjsť k procesným chybám, pretože to by znamenalo návrat na začiatok. Policajti, ktorí vraždu vyšetrujú, musia byť podľa rektorky Akadémie Policajného zboru v Bratislave imúnni voči tlakom, ktoré sa spustili na verejnosti aj politickej scéne po zverejnení informácií o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. 
     
    Celý rozhovor nájdete TU.
     
     
    - Reklama -