Mám dvanásť rokov, som čierny a deti sa mi smejú, že som imigrant. Mladý spevák sa zveril, čo mu chodí poštou

    0
    Vlajka ČR, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Ben Cristovao vstúpil do povedomia verejnosti ako účastník súťaže Superstar v roku 2009. Po súťaži sa však vytratil. Pracoval napríklad v Tescu. Lenže mu to nedalo a ďalej sa snažil preraziť v hudobnej brandži. A nakoniec sa mu to podarilo. Vybudoval si meno, mladí ľudia chodia na jeho koncerty a stoja o jeho hudbu.

    V rozhovore však Cristovao nehovoril len o muzike. Reč bola aj o rasistických narážkach, ktorým musí ako syn otca z Angoly v Česku čeliť.

    „Všimol som si, že sa v poslednom čase, zvlášť teda v Česku, neviem, ako je to na Slovensku, oveľa viac rozšíril alebo znovu vrátil rasizmus vo všetkých podobách a formách. Ja som jeden z tých ľudí, čo to schytávajú ako prví. Osobne už som zvyknutý na všetko, ale tým, že som vzorom minimálne pre pár ľudí, mi tí ľudia potom píšu, keď sa deje niečo zlé. A zvlášť po posledných voľbách, to, akým spôsobom mi píšu deti všetkých možných národností, farieb, tvarov očí, rúk… Píšu, že im jednoducho deti nadávajú do utečencov, do imigrantov. V škole. To sú deti, ktoré sa narodili v Česku. Oni mi píšu: Mám dvanásť, pätnásť rokov, narodil som sa tam a tam, ale som čierny a deti sa mi teraz smejú, že som imigrant. Ako si to riešil ty?“ opísal Cristovao, s čím sa stretáva v listoch.

    Celý rozhovor nájdete na webe SeznamZprávy.cz.

    - Reklama -