Mám NATO, Britániu a Putina, spustil Trump a povedal niečo nečakané

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump sa pred odletom rozprával s novinármi v Bielom dome. Zopakoval kritické vyjadrenia na adresu spojencov v NATO, ktorí podľa neho nevynakladajú dostatočné množstvo prostriedkov na obranu. Upozornil tiež na politický vývoj v Británii v súvislosti s jej blížiacim sa vystúpením z EÚ.

    “Takže, mám NATO, Spojené kráľovstvo nachádzajúce sa v určitom chaose a mám Putina. Úprimne, Putin môže byť zo všetkého najjednoduchší. Kto by si to pomyslel?” zamyslel sa šéf Bieleho domu.

    “Uvidíme, ako to pôjde,” povedal na margo summitu s Putinom. “Toto skutočne teraz neviem povedať. Čo sa mňa týka, konkurent,” odpovedal Trump na otázku, či považuje Putina za svojho priateľa alebo nepriateľa.

    Trump, ktorého predvolebnú kampaň z roku 2016 zatienili podozrenia z tajnej spolupráce s Ruskom, opakovane deklaroval, že chce mať s týmto bývalým nepriateľom Washingtonu z obdobia studenej vojny dobré vzťahy, a to aj napriek napätiu medzi Ruskom a Západom v súvislosti s niektorými medzinárodnými konfliktami, komentoval Reuters.

    Trump má v stredu v Bruseli na programe summit NATO, na návštevu Británie pricestuje priamo odtiaľ vo štvrtok 12. júla. Očakávané stretnutie so šéfom Kremľa Putinom bude v pondelok 16. júla v Helsinkách.

    - Reklama -