Malo by sa zvážiť uvoľnenie sankcií voči Severnej Kórei, zaznieva z Číny

    0
    Kim Čong-un a Donald Trump (Autor: TASR)

    Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang uviedol, že jeho krajina bude hrať konštruktívnu úlohu s cieľom pomáhať pri napĺňaní dohôd zo summitu. Označil pritom za veľmi dôležité a zmysluplné, že lídri USA a KĽDR viedli dialóg na rovnakej úrovni.

    “Píše sa nová história a Čína to víta a podporuje. Je to tiež cieľ, ktorý je v súlade s čínskymi očakávaniami a úsilím,” povedal hovorca na pravidelnom brífingu.

    Vyjadril želanie, aby Severná Kórea a USA odstránili prekážky, dospeli k vzájomnej dôvere a uskutočnili podstatné kroky k dosiahnutiu denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. “Želáme si, aby sa všetky zainteresované krajiny pridali k tomuto úsiliu a Čína zohrá svoju vlastnú konštruktívnu úlohu,” dodal Keng Šuang podľa agentúry Jonhap.

    Trump sa s Kimom na summite v Singapure dohodli, že Spojené štáty a KĽDR nadviažu “nové” vzťahy. V spoločnom vyhlásení oboch predstaviteľov sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

    Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

    Obaja lídri sa dohodli, že USA a KĽDR zabezpečia identifikáciu telesných pozostatkov vojnových zajatcov a okamžitú repatriáciu tých, ktoré už boli identifikované. 

    Išlo vôbec o prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

    - Reklama -