Malá úľava pre obkľúčených obyvateľov v Sýrii. Čo ich potešilo?

    0
    Útok sýrskych vládnych jednotiek na povstalcov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tri kamióny doviezli dnes potraviny a zdravotnícky materiál do šiitských dedín Fua a Kafrajá, ktoré ležia v provincii Idlib a ktoré do blokády zovreli povstalecké jednotky. Obe lokality sú poslednými ostrovčekmi kontrolovanými sýrskou armádou v tejto provincii ovládanej väčšinou povstalcami. Ďalšie kamióny dopravili pomoc do mestečiek Madája a Zabadání, ktoré sú baštou protivládnych povstalcov v inak vládnymi silami kontrolovanom regióne v blízkosti hraníc s Libanonom.

    Sýrska armáda sa snaží vydobyť späť všetky územia, ktoré od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 získali pod kontrolu protivládne povstalecké jednotky.
    Na strane armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi bojujú v Sýrii už dlhší čas oddiely libanonského šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh.

    Do vývoja v Sýrii od konca septembra aktívne zasahuje aj Rusko, ktoré tam vyslalo svoje lietadlá, vrtuľníky a drony na základe Asadovej žiadosti o pomoc v boji s terorizmom. Za podpory Ruska sa Asadovej armáde podarilo dobyť už niekoľko lokalít kontrolovaných povstalcami. Sýrskej vládnej armáde prišli na pomoc aj jednotky iránskej armády. Nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorá vlani obsadila časť územia Sýrie i susedného Iraku, podniká od leta minulého roku aj koalícia krajín vedených USA.

    - Reklama -