Mal by mať na starosti vyšetrovanie zločinov minulosti, ale pracujú v ňom komunisti aj priaznivci Tisovho režimu. Reč je o Ústave pamäti národa

    0
    Ústav pamäti národa (Autor: SITA)

    Podľa informácií denníka SME prezradí Ficova vláda meno nového kandidáta do Správnej rady ÚPN až po letných prázdninách. Správna rada zatiaľ musí fungovať v obmedzenom počte. Podľa kritikov vlády je to pre neschopnosť SMER-u nájsť vyhovujúceho kandidáta. Správna rada Ústavu pamäti národa má 9 členov. Predsedu a štyroch členov volí Národná rada SR, po dvoch vymenovávajú vláda a prezident. Ich funkčné obdobie je 6 rokov. Každé 3 roky dochádza k novej voľbe, resp. vymenovaniu 4 členov Správnej rady ÚPN.

    Bývalí komunisti a Tisovi priaznivci sú v ÚPN dodnes

    Ústav pamäti národa založil pred trinástimi rokmi disident Ján Langoš, ktorý zahynul v júni 2006 pri tragickej autonehode. Na poste predsedu Správnej rady ÚPN Langoša vystriedal Ivan Petranský, ktorý svojho času v rozhovore pre denník SME uviedol, že si váži bývalého prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa. „Stál na čele určitého prúdu v slovenskej politike, ktorý sa snažil, aby Slovensko vyviazlo z ťažkej situácie s čo najmenšou ujmou a aby Slováci ako národ prečkali obdobie druhej svetovej vojny čo najlepšie,“ povedal pre SME Petranský.

    V období, keď Ústav pamäti národa viedol Ivan Pertranský, dostalo výpoveď 9 zamestnancov s tým, že ÚPN dostal menej prostriedkov zo štátneho rozpočtu a musí znížiť náklady. Všetci prepustení boli blízkymi spolupracovníkmi Jána Langoša a tvrdili, že ich výpovede boli politicky motivované. Ako píše denník SME, krátko po vyhodení deviatich zamestnancov v roku 2012 nastúpil do ÚPN Ján Bobák. Paradoxné je, že Bobák, ktorý bol členom komunistickej strany a lektorom marxizmu-leninizmu, skúmal v ÚPN práve neslobodu v období komunizmu.

    Ivan Petranský sa v Ústave pamäti národa udržal aj po odchode z kresla predsedu Správnej rady ÚPN. Po skončení funkčného obdobia sa z Petranského stal člen Správnej rady ÚPN. Do funkcie ho vymenoval vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -