Mal by byť 28. október štátnym sviatkom? Odpovedali Jarjabek, Kollár, Viskupič, Uhrík, Pfundtner a Hlina

    0
    Pamätník československej štátnosti (Autor: TASR)

    Otázky:

    1. Považujete tento deň za významný a prečo?

    2. Mal by tento deň byť štátnym sviatkom?

    DUŠAN JARJABEK (poslanec za Smer-SD)

    1. Považujem tento deň za veľmi významný preto, lebo bez tohto dňa by historicky neexistovala ani Slovenská republika. Československá republika bola veľmi významná pre nás všetkých, v tomto období sa formuloval aj slovenský názor na vlastnú republiku.

    2. Ja si myslím, že už určite áno. Vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi sú dnes na skvelej úrovni, na takej, na akej ani nikto nepredpokladal, že budú. Od začiatkov spoločného spolužitia sú dnes na najvyššej úrovni a absolútne rovnocenné. A dnes už neznie otázka, či Slovenská republika áno alebo nie a kto proti nej je alebo nie je. Dnes je Slovenská republika plnohodnotný suverénny štát so svojou históriou a spoločnými znakmi. Vznik Československej republiky určite raz bude štátnym sviatkom pre nás všetkých, to je len otázka istého historického vnímania. Či už nastal ten čas alebo nenastal ten čas, to vám ešte neviem povedať, ale určite sa tak raz stane.

    NATÁLIA BLAHOVÁ (poslankyňa za SaS):

    1. Tento deň je pre mňa významným, pretože má zásadný vplyv na dnešné sebaurčenie Čechov a Slovákov. Bola to ohromne ťažká úloha, vylúpnuť naše krajiny z mapy vtedajšej Európy a spojiť ich do jedného štátu. Prinieslo to v tom čase mnohé problémy, ale treba sňať klobúk pred vrcholovými politikmi tých čias, pretože takáto obrovská zmena priniesla tisíce problémov a oni ich riešili dôsledne a najlepšie, ako sa v danej situácii dalo. Nebola to ľahká cesta. Výsledkom však bola demokratická republika, ktorá bola akceptovaná svetom. Môžeme si len domýšľať, čo by sa stalo so Slovenskom v prípade, že by nevzniklo Československo. Čo by sa stalo s našou národnosťou, územím, s naším jazykom, s našimi vzdelancami. Našťastie, netreba fabulovať, pretože vďaka Prvej česko-slovenskej republike máme dnes svoj vlastný autonómny štát.

    2. Som toho názoru, že štátne sviatky by mali byť zrkadlom histórie našej štátnosti a pripomienkou míľnikov. Vznik Československa k takýmto míľnikom patrí. Podstatné však je, aby bola spoločnosť informovaná o dôležitosti tejto historickej udalosti. A to sa dá dosiahnuť len osvetou a vzdelávaním. Pripomienka v podobe štátneho sviatku by tomu, samozrejme, pomohla. Nie je však jedinou podmienkou. História tvorí súčasnosť. Preto o nej treba rozprávať, skúmať ju a analyzovať, aby sme ju mohli s pokorou a poučením prijať.

    JOZEF VISKUPIČ (poslanec za OĽaNO-NOVA):

    1. Považujem za významný jednak 28. október, ale hlavne považujem za významný 30. október, keď sme sa Martinskou deklaráciou prihlásili k spoločnému štátu. Je to de facto prelomový okamih na ceste 20. storočím, ktorý viedol k samostatnosti Slovenskej republiky.

    2. Myslím si, že mali by sme sa hlbšie zamyslieť nad štátnymi sviatkami, ktoré máme, keďže ich máme jedni z najviac v Európskej únii. Buď 28. október, alebo 30. október by však mal byť významným sviatkom. Nie som veľký fanúšik, aby sme zavádzali 16. alebo 17. deň voľna. Bolo by treba prehodnotiť to, či sú niektoré sviatky, ktoré by neboli štátnymi, a či Martinská deklarácia alebo vznik ČSR by mal byť medzi novými. Treba tiež spomenúť významnú osobnosť, ktorá je s týmto dňom spojená. Je to Milan Rastislav Štefánik a má len pamätný deň, presne v tento deň by mohla byť pripomenutá jeho osoba, ktorá by si zaslúžila jeden štátny sviatok.

    MILAN UHRÍK (poslanec za Kotleba – ĽSNS):


    1. Považujem to za významné. Bol to míľnik v dejinách slovenského a českého národa a prvé osamostatnenie sa od uhorskej nadvlády.

    2. Nemyslím si, že je to natoľko aktuálne, aby to bol štátny sviatok, skôr ako pamätný deň – tak, ako je to dnes.

    BORIS KOLLÁR (poslanec za Sme rodina – Boris Kollár):

    1. Určite áno, veď sme dostali vlastnú republiku, tam nie je o čom. Konečne po dlhej dobe sme mali vlastnú republiku s bratmi Čechmi. Je to  pre mňa veľký významný deň a históriu by sme si mali pripomínať.

    2. Myslím si, že áno. Jedným dychom poviem, že niektoré štátne sviatky by som zrušil. Máme ich toľko, že neviem, čo s nimi. Nechcem byť konkrétny, ale určite by som dal dva, tri dole.

    EDITA PFUNDTNER (poslankyňa za Most-Híd):

    1. Rozhodne je to významný dátum. V histórii každého štátu sú medzníky. Aj tento je, pretože vznikol spoločný štát Čechov a Slovákov.

    2. Je to s veľkým otáznikom, pretože Slovenská republika má veľmi veľa štátnych sviatkov. Práve sa uvažuje o tom, či nezredukovať niektoré sviatky. Nemám argument ani za, ani proti, ale skôr si myslím, že možno by bolo treba redukovať niektoré sviatky, a ja skôr preferujem cirkevné sviatky. V tomto som teda neutrálna.

    ALOJZ HLINA (predseda KDH):

    1. Samozrejme, považujem ho za významný, pretože sa podarilo vytvoriť spoločný štát, ktorý ako-tak fungoval.

    2. Nemyslím si, lebo štátnych sviatkov máme veľa. Nemám tento názor, skôr mám názor, že by ich malo byť o čosi menej. Ak sa nemýlim, po Luxembursku máme druhí najviac štátnych sviatkov. To je určitým spôsobom luxus, ktorý si treba zaslúžiť.

    - Reklama -