Mal bojovať proti korupcii, no sám sa do nej zaplietol. Brazílsky minister končí vo funkcii

    0
    Prezident Brazílie Michel Temer (Autor: SITA)

    Ako informovala spravodajská spoločnosť Globo, Silveira údajne v telefonáte vysvetľoval predsedovi Senátu Renanovi Calheirosovi, ako sa vyhnúť vyšetrovaniu v afére týkajúcej sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. 

    Silveira hovoril aj s Sergiom Machadom, prezidentom spoločnosti Transpetro, ktorá je dcérskou spoločnosťou Petrobrasu. Machada a Calheirosa vypočúvajú na prokuratúre v súvislosti s podozrením z korupcie. 

    Ministerstvo pre transparentnosť, dohľad a kontrolu vzniklo pred necelými tromi týždňami na podporu inštitúcií pôsobiacich v oblasti boja proti korupcii. Silveira ponúkol svoju demisiu v pondelok, len týždeň po tom, ako sa funkcie vo vláde vzdal minister pre plánovanie Romero Jucá, ktorý v inom odpočutom telefonáte Machadovi povedal, že “treba zmeniť vládu, aby sa zastavilo toto krvácanie”. Podľa kritikov mal na mysli vyšetrovanie korupcie. Jucá však tvrdí, že hovoril o záchrane ekonomiky. 

    Brazílska dočasná vláda sa ujala moci po tom, ako bola prezidentka Dilma Rousseffová 12. mája dočasne zbavená svojho úradu. Rousseffovej sa dáva za vinu manipulovanie s údajmi o rozpočte, ktoré údajne využila na svoje znovuzvolenie v roku 2014. Rousseffová tieto obvinenia odmieta. 

    - Reklama -