Majú nevestince zadarmo a lovia labute, aj tieto správy sa dostali na novú mapu nemeckých hoaxov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Hoax alebo, ak chcete, poplašná správa, ktorú ľudia zdieľajú na internete bez toho, aby vedeli, či ide o skutočnosť, alebo manipuláciu, môže byť nebezpečnou zbraňou. Najmä v prípadoch, keď šíri vzájomnú nevraživosť v spoločnosti, tak ako sa to deje počas súčasnej utečeneckej krízy. 
     
    Nemecká aktivistka, o ktorej píše denník Süddeutsche Zeitung, sa rozhodla zostaviť mapu hoaxov o utečencoch v po nemecky hovoriacich krajinách. Rozhodla sa jednoducho označiť všetky miesta, ktoré sú spojené s nepravdivými správami o migrantoch a pripojila k nim aj odkazy na stránky, ktoré tieto nepravdivé poplašné informácie zverejnili. 

    Nevestince zadarmo a lovci labutí 

    Na celej mape hoaxov je momentálne označených takmer 190 miest spojených s „nepravdami“ o utečencoch. Hoaxy sa často šíria najmä na sociálnych sieťach, kde ich ľudia zdieľajú bez toho, aby vedeli, že sa tieto informácie v konečnom dôsledku ukázali nepravdivé. Žena, ktorá stojí za tvorbou mapy hoaxov, je známa len pod menom Karolin. 
     
    Medzi najkurióznejšie nemecké hoaxy patrí napríklad správa, že labute sa stali terčom migrantov, ktorí ich lovia, aby sa najedli. Táto správa sa ukázala nepravdivá podobne ako tvrdenie, že v Brémach dostávajú prichádzajúci utečenci poukážky do tamojších nevestincov. Do rovnakej kategórie patrí aj hoax, ktorý spôsobil diplomatickú roztržku medzi Nemeckom a Ruskom. Išlo vtedy tiež len o poplašnú správu o znásilnení 13-ročného dievčaťa v Berlíne, ktorú nemecký prokurátor neskôr označil za nepravdivú. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -