Majú čo vysvetľovať. Nemecká armáda lákala do svojich radov vyše milióna neplnoletých tínedžerov

    0
    Nemecká armáda chce rozšíriť svoje rady (Autor: Facebook, Bundeswehr)

    Už v minulosti boli kritizovaní za to, že do svojich služieb sa snažili nabrať príliš mladých ľudí. OSN sa totiž nepáčilo, že nemecká armáda (Bundeswehr) sa zamerala na adeptov, ktorí nemali ani 18 rokov.

    „Je škandalózne, že neplnoleté osoby sú cieľom pre armádu. Podľa mňa ide o neprípustný pokus, ako si vynútiť vplyv,“ cituje slová nemeckého poslanca Özcana Mutluho portál Deutsche Welle.

    Mutlu sa o regrutačných aktivitách Bundeswehru dozvedel nepriamo, prostredníctvom svojej 16-ročnej dcéry, ktorej prišiel propagačný náborový leták.

    Mladé dievča patrilo medzi milión ostatných tínedžerov, ktorým bol leták zaslaný.

    Nemecká armáda bojuje s nedostatkom stavov, keďže od roku 2011 bola povinná vojenská služba v krajine zrušená. Aj preto sa snaží zamerať svoju pozornosť na čoraz mladšie ročníky.

    „Prostredie a podmienky na nábor sú veľmi konkurenčné. Jedným z faktorov je aj dramatická demografická zmena spoločnosti. Veď Nemecku klesne počet 18-ročných mladých ľudí z vlaňajších 749-tisíc na odhadovaných 605-tisíc v roku 2030,“ ponúkol vysvetlenie Sebastian Schulte, korešpondent armádneho magazínu Jane´s Defence Weekly.   

    Ako však povedal nadporučík Moritz Brake, ktorý pravidelne navštevuje školy a diskutuje so študentmi, určite by zo svojej pozície „nelámal“ študentov do armády počas svojich prednášok.

    „Nemám dovolené robiť reklamu Bundeswehru alebo inej politickej pozícii v rámci nemeckej vlády,“ dodal.

    - Reklama -