Maják Nádeje, Pavol Rusko, Technopol… Kočnerove kauzy má spájať rovnaký notár

    0
    Marian Kočner (Autor: Reprofoto: TA3)

    Listiny, vďaka ktorým sa dostali ľudia okolo kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera ku obrovskému majetku, mal podľa portálu aktuality.sk spísať a potvrdiť ten istý notár, Miloslav Kováč.

    V celom prípade sa vyskytuje aj meno bývalého politika Pavla Ruska, ktorý bol v roku 2015 štatutárom neziskovky Maják Nádeje, pričom v decembri 2015 vyšlo najavo, že si s Kočnerom vymenili budovy, kde daná neziskovka sídlila. Mala sa presťahovať do Five Star Residence, ktorá je známa už z inej kauzy.

    „Výsledkom čudných obchodov je exekúcia budovy, ktorú vložila do majetku neziskovky bratislavská mestská časť Staré Mesto. Podkladom pre exekúciu sa stala notárska zápisnica, ktorú podpísal Rusko. Priznal v nej dlhy a súhlasil s exekúciou majetku neziskovky Maják Nádeje,“ píšu Aktuality.

    Rusko však konal v rozpore so stanovami neziskovky a notár nemal zápisnicu overiť. Pôvodným veriteľom boli firmy Inkasný servis a Správa a inkaso pohľadávok, ktoré boli pod vplyvom Mariána Kočnera.

    Kočner s Ruskom sa však bránili, že chceli neziskovke pomôcť. Spornú listinu mal podpísať notár Miloslav Kováč. Ten istý, ktorý pomohol Kočnerovým ľuďom pri ovládnutí spoločnosti Technopol Servis, o ktorej sme písali v minulom článku.

    Kováč však tvrdí, že neporušil žiaden predpis a odvolával sa na to, že notár pravdivosť údajov nezisťuje.

    Dokonca už aj ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že preveruje obidva prípady, v ktorých má figurovať notár Kováč. Hovorca ministerstva Peter Bubla dokonca povedal, že „notár je povinný odmietnuť overiť zápisnice, ak je zjavné, že úkon odporuje zákonu, obchádza zákon, prieči sa dobrým mravom alebo ak vykonanie úkonu osobitný zákon zveril inému orgánu verejnej moci“. 

    - Reklama -