Magistrát Bratislavy je nefunkčný. Starostovia mestských častí vyzvali Nesrovnala…

    0
    Primátor Ivo Nesrovnal (Autor: sita)

    “Boli veľké očakávania od nového primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Mal veľmi veľa vecí vo svojom volebnom programe, ktoré sľúbil Bratislavčanom i nám starostom, po dvoch rokoch je tu ale sklamanie,” uviedol na dnešnom brífingu starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a predseda regionálneho združenia bratislavských starostov Jozef Krúpa. 

    Starostovia sa podľa jeho slov už nemienia ďalej pozerať, ako hlavné mesto nerieši závažné problémy v Bratislave. Nesrovnala preto vyzývajú, aby prestal s hrou na dobrého primátora a zlých starostov. “Chceme, aby nás bral ako partnerov, zabezpečil fungovanie magistrátu tak, aby sa zvýšila profesionalita, a hlavne efektivita. Odporúčame, aby zriadil kanceláriu kontaktu medzi mestom a mestskými časťami,” skonštatoval Krúpa. Ako tvrdí, starostovia nedostávajú od mesta spätnú väzbu, príprava všeobecných záväzných nariadení (VZN) trvá dlho a ich pripomienkovanie dostávajú na poslednú chvíľu. “Systém Bratislavy je nastavený tak, že doprava, odpady, osvetlenie a mnoho ďalších vecí je v kompetencii magistrátu a tieto majú v sebe veľké medzery,” podotkol starosta Záhorskej Bystrice. 

    Ako príklad nefunkčnosti magistrátu uvádzajú starostovia aplikáciu zákona o miestnom poplatku za rozvoj. Keďže je potrebné v praxi doplniť štatút hlavného mesta a prijať potrebné VZN, starostovia vyzvali v máji primátora, aby vo veci konal. Podľa Krúpu im do augusta neprišla žiadna odpoveď a stále presne nevedia, kedy pristúpi Bratislava k realizácii tohto zákona. “Pritom je to pre mestské časti mimoriadne dôležité, veď hlavné mesto a jeho obyvatelia môžu z príspevkov ročne získať približne 10 miliónov eur,” skonštatoval Krúpa. 

    Podľa starostu bratislavskej Petržalky Vladimíra Bajana je problémom aj výstavba náhradných nájomných bytov. Ako tvrdí, mesto už pred dvoma rokmi začalo pripravovať výstavbu nájomných bytov v Petržalke na Kopčianskej. “Tá však nenapreduje z jediného dôvodu, mesto má samo sebe vydať záväzné stanovisko a toho nie je už niekoľko mesiacov schopné,” upozornil. 

    Starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milan Jambor skonštatoval, že každý zo starostov pozná nekonečné vyvolávanie na magistrát, doprosovanie sa, aby sa mesto staralo o svoj majetok či dodržiavalo termíny. “Výtlky na mestských cestách zo zimy nemáme opravené doteraz. Denne máme pri výjazde z mestskej časti zápchu, potrebujeme predĺžiť Eisnerovu ulicu, projektovú dokumentáciu k tomu mi primátor sľúbil už minulý rok. Základná umelecká škola je v zúfalom stave a magistrát nekoná,” povedal Jambor. 

    Peter Šramko, starosta bratislavského Lamača, zas upozornil na časť odovzdaných hárkov z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktoré počas leta zmizli z magistrátu. “Namiesto toho, aby sa riešil problém na magistráte, mediálne sa spochybňuje doručenie petičných hárkov. Pritom kým magistrát nevyrieši stratu hárkov, nemôže prijať potrebné VZN a hazard v Bratislave bude mať stále zelenú,” skonštatoval. Starostovia dnes upozornili aj na problémy so zavedením jednotnej parkovacej politiky v meste, vybudovaním cyklotrás či neriešením verejného osvetlenia v meste. 

    Nesrovnal na margo kritiky starostov ešte v septembri uviedol, že to dokazuje, že netancuje tak, ako oni pískajú. Výhrady starostov k miestnemu poplatku za rozvoj napríklad vníma ako politiku. Nesrovnal v posledných týždňoch deklaruje, že vo veci príprav VZN za obmedzenie hazardu, prijatia miestneho poplatku za rozvoj či jednotnej parkovacej politiky mesto koná. 

    “Chcem vyriešiť spolu so starostami niekoľko zásadných projektov, ktoré sa týkajú kompetencií a prerozdeľovania peňazí, čo sú vždy náročné témy. Rozumiem, že si starostovia vytvárajú nejakú komunikačnú pozíciu proti mestu, ale nemyslím si, že na toto sú ľudia zvedaví. Ich zaujímajú výsledky a verím, že tie nakoniec dosiahneme tak ako vždy doteraz,” povedal na margo dnešnej kritiky starostov Nesrovnal.

    - Reklama -