Magda Vášáryová s Tomášom Klvaňom: Eštebáci nezmizli, len ich cez auru Václava Havla nebolo vidieť. Ešteže má s nami Brusel takú trpezlivosť

    0
    Magda Vašáryová (Autor: Hans Štembera)

    Vášáryová odpovedala okrem iného aj na otázku, čo sa v politike strednej Európy vlastne deje. „Orbán, Kaczyński, Zeman, Babiš, Fico – napriek všetkým rozdielom je tu istá podobnosť, pre liberálnu konštitučnú demokraciu nie práve priaznivá,“ nadhodil Klvaňa. Podľa Vášáryovej je za úspechom týchto politikov nespokojnosť ľudí so súčasnou situáciou: „Každý vám dnes odpovie na otázku, ako je spokojný s vývojom za ostatných 25 rokov, že si to predstavoval inak. Že je znechutený, sklamaný. Už nepovie, ako si to predstavoval. Znechutení ľudia volia monopol politického riadenia štátu. V Maďarsku Fidesz, na Slovensku Smer, teraz v Poľsku PiS a vás to možno čaká,“ predpokladá slovenská politička.

    Potrebovali by sme vedieť, čo je skutočne problém voličov

    Podľa nej si títo monopolne vládnuci politici povedali, že teraz príde koniec liberalizmu a navrátime sa späť k riadenej demokracii. Čo s tým? Vášáryová je v tomto smere trochu bezradná: „Potrebovali by sme len vedieť, čo si vlastne voliči predstavujú, keď volia tieto k nekontrolovanému vládnutiu uberajúce sa strany. Čo je skutočne ich problém a aké majú ciele pre seba, pre svoje deti a vnúčatá. O tom nevieme nič. A tak si nemôžeme odpovedať seriózne na otázku, čo s tým,“ priznala.

    Na druhej strane si nemyslí, že demokracia je teraz v nejakej mimoriadnej kríze. „Demokracia je, prepáčte, ,furt‘ v kríze ako opera, pretože to je jej vlastnosť. Dúfam, že keď sa nenecháme znechutiť a zastrašiť ako v minulosti, nastane raz koniec aj týmto dňom a liberálnej demokracii, ktorú naordinovali Viktor Orbán a Jarosław Kaczyński. Pravdou je, že to stojí pár rokov. Ale bez pochopenia, prečo niektorí ľudia volia tento smer, nemôžeme urobiť viac, než zalomiť ruky,“ vyhlásila.

    Vyhodia nás z NATO? Nie, pretože s nami majú trpezlivosť

    Klvaňa tiež tvrdil, že v Česku zažívajú návrat bývalých komunistov, eštebákov a ich mentality do verejného priestoru. Podľa Vášáryovej však títo ľudia nikam neodišli. „Len ste sa zoskupili okolo Václava Havla a jeho aury a toto nebolo také zjavné. A dnes sa nemáte okolo koho zoskupiť. Vláda je pragmatická a prezident je iný,“ uviedla politička.

    Klvaňu ďalej zaujímalo, ako si vysvetľuje, že po štyridsiatich rokoch v tieni sovietskeho impéria sa v ČR aj na Slovensku pozerá toľko ľudí zhovievavo, niekedy aj priateľsky smerom k Moskve.

    „Pretože je to zatiaľ bez rizika, takpovediac beztrestné. Čo sa môže stať? Vyhodia nás z NATO? Alebo nás pošlú domov z EÚ? Nie, majú s nami trpezlivosť. Otázkou je dokedy!“ obáva sa Vášáryová.

    autor: vam

    - Reklama -