Mafiánska bašta kolabuje. Cosa Nostra hľadá nové pôsobisko v bohatších krajinách Európy

    0
    Zatýkanie mafiánov na Sicílii (Autor: TASR)
    Novým pôsobiskom notoricky známej talianskej mafie má byť podľa denníka the Guardian bohatý hospodársky motor Európy, Nemecko. Nie práve dobré ekonomické podmienky na Sicílii ženú mafiánov do regiónov, na ktorých by mohli zarobiť. 
     
    Len minulý mesiac zadržali colníci na taliansko-nemeckých hraniciach takmer dve desiatky pašerákov, ktorí mali pri sebe hotovosť a drogy v hodnote štyroch miliónov eur. 
     
    Podľa informácií denníka the Guardian sa vyšetrovatelia domnievajú, že gang operoval v mestách Rottweil a Stuttgart v Bádensku-Württembersku, ktoré je spolkovou krajinou s najnižšou mierou chudoby v celom Nemecku. 
     
    Talianske úrady uvádzajú, že gang pašerákov drog, ktorý sa podarilo zadržať v júni tohto roka, prepravoval do Nemecka tony kokaínu a marihuany z Albánska. Na „pranie špinavých peňazí“ potom talianski mafiáni v Nemecku používali výherné automaty. Tie nanútili pod vyhrážkami majiteľom podnikov, aby ich u seba v prevádzkach nainštalovali. 
     
    Peniaze zarobené predajom drog v Nemecku používa talianska mafia údajne aj na nákup ilegálnych zbraní na Balkáne. 
     
    Sicílska Cosa Nostra (Naša vec) utrpela v uplynulých rokoch viacero drvivých rán pri masovom love na mafiánskych bossov a jej vedúce postavenie prebrala kalábrijská ´Ndrangheta, ktorá má pod kontrolou obchod s kokaínom v Taliansku. Prokuratúra však varuje, že Cosa Nostra nie je vecou minulosti a momentálne sa snaží znova získať vplyv a prostriedky aj prevzatím kontroly nad dodávkami hašišu zo severnej Afriky do Európy.  
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -