Madeleine Albrightová má strach z nástupu nového fašizmu

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    Bývalá americká diplomatka sa tejto téme venuje vo svojej novej knihe s názvom Fašizmus: Varovanie, ktorú predstavila v rozhovore pre americkú verejnoprávnu rozhlasovú stanicu NPR.

    Albrightová v knihe, ktorá má vyjsť tento týždeň, analyzuje spôsob prevzatia moci fašistami v hitlerovskom Nemecku alebo Mussoliniho Taliansku. Zaoberá sa aj témou nastolenia komunizmu v Československu, ktorý sa podľa nej vkradol do spoločnosti takmer bez povšimnutia. Okrem toho analyzuje súčasných autoritárskych lídrov vo východnej Európe, Turecku, Číne alebo Severnej Kórei.

     

     

    Zdroj: Twitter / Madeleine Albright

    „Mali by sme sa zobudiť a začať byť ostražití voči útoku na demokratické hodnoty, ktorý nabral na sile v mnohých krajinách v zahraničí a tu doma rozdeľuje Ameriku,“ varuje podľa servera Sme.sk Albrightová a zdôrazňuje, že fašizmus sa môže zrodiť aj v demokratických krajinách. Spomína podkopávanie demokracie a jej inštitúcií, útoky na médiá, šírenie strachu a vytváranie nepriateľov. V Európe a USA sa podľa nej týmito nepriateľmi stali práve migranti.

    Bývalá americká diplomatka sa však stavia veľmi kriticky aj k súčasnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. „Spojené štáty sa správajú úplne naopak než predtým. Trump podporuje a chváli ľudí ako Orbán alebo Kaczyński, cestuje napríklad do Poľska a je šťastný, že oni obmedzili úlohu súdnictva alebo kritizujú médiá,“ uviedla Albrightová.

    Albrightová má český pôvod. „Ako Európanka, ktorá strávila väčšinu svojho života v Spojených štátoch, vnímam euroatlantickú alianciu ako jednu z najdôležitejších záštit našej spoločnosti, takže keď to vidím, desí ma to,“ povedala diplomatka na kritiku Donalda Trumpa, ktorú vyslal smerom k NATO. Albrightová okrem iného v 90. rokoch výrazne podporovala rozšírenie NATO o bývalé štáty Varšavskej zmluvy. V USA sa stala prvou ženou, ktorá získala post ministerky zahraničia, a to v rokoch 1997 – 2001.

    Celý text nájdete na webe Sme.sk.

    - Reklama -