Maďarský úrad vlády v reakcii na protesty v Budapešti: Medzi protestujúcimi bol veľký počet ľudí z kruhov Sorosa

    0
    Ľudia v Budapešti protestujúci proti schválenej novele zákonníka práce. (Autor: index.hu/Huszti István)

    Podľa spravodajského servera 24.hu minister povedal, že pokusy opozície o obštrukciu pri hlasovaní o novele zákonníka práce boli ohrozovaním ústavného poriadku. K protestom na uliciach Gulyás poznamenal, že právo zhromažďovať sa je základným právom, demonštrácie by však mali byť pokojné. “Včerajšie udalosti prekročili túto hranicu,” zdôraznil predstaviteľ vlády a dodal, že medzi protestujúcimi bol veľký počet ľudí z kruhov organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa. Proti novele zákonníka práce podľa Gulyása protestujú iba opoziční politici a “agresívna menšina”.

    Vo štvrtok po polnoci zostalo na budapeštianskom Kossuthovom námestí niekoľko stoviek demonštrantov skandujúcich protivládne heslá, ktorých maďarská polícia napokon z námestia vytlačila. Pri potýčkach medzi protestujúcimi a príslušníkmi poriadkových síl v stredu neskoro večer boli zranení piati policajti.

    Zoskupenie Slobodná univerzita už avizovalo, že vo štvrtok večer bude na Kossuthovom námestí ďalšie protestné zhromaždenie. Opozičné strany sa v stredu snažili blokovať schôdzu parlamentu. Predseda parlamentu László Kövér uviedol, že opoziční poslanci prekročili hranice – pretože už neboli agresívni len slovne, ale aj fyzicky, keď bránili predsedovi zákonodarného zboru dostať sa za rečnícky pult. Následné hlasovanie o novele zákonníka práce, ktorá okrem iného zvyšuje rámec ročných nadčasov z 250 na 400 hodín, bolo podľa opozície nezákonné. Jeho výsledok považuje opozícia za neplatný a novelu ako takú označila za “otrocký zákon”.

    - Reklama -