Maďarský politológ: Weber by mohol zmierniť napätie medzi východom a západom EÚ

    0
    Viktor Orbán a Manfred Weber (Autor: TASR)

    Analytik pripomenul, že Webera, politika bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), nominuje na predsednícky post najväčšia politická frakcia v Európskom parlamente, Európska ľudová strana (EPP/EĽS), ktorú Weber vedie.

    “V rámci Európskej únie sú nezhody medzi východom a západom v otázke suverenity a migrácie; medzi severom a juhom je zase hlavným zdrojom konfliktu ťažkopádne fungovanie spoločnej eurozóny. Weber pochádza z Bavorska, ktoré sa nachádza uprostred týchto rozhádaných častí kontinentu, a preto by mohol zmierniť konflikty,” povedal Kiszelly.

    Weber v stredu oficiálne potvrdil že sa bude uchádzať o post predsedu EK. Chce tak urobiť ako volebný líder EPP v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Podporu mu v tom vyjadrila aj maďarská vládna strana Fidesz premiéra

    Viktora Orbána. Nemecký politik však v stredu v rozhovore pre rakúsku televíziu ORF zdôraznil, že Orbánovej strane európski ľudovci nebudú nič tolerovať a že EPP bude obhajovať dodržiavanie základných práv Únie.

    EP má na budúcu stredu prerokovať správu Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Európskeho parlamentu. Podľa dokumentu existuje v Maďarsku jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia základných európskych hodnôt, preto je opodstatnené otvoriť proti Maďarsku konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

    - Reklama -