Maďarský eurokomisár je pre Orbánovu kampaň v ťažkej pozícii

    0
    Na snímke bilbordy v severomaďarskom meste Komárom 4. marca 2019 s nápisom Máte právo na to, aby ste vedeli, čo pripravuje Brusel. (Autor: TASR)

    Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) eurokomisár vystúpil na univerzitnej pôde s prejavom, kde zdôraznil, že májové voľby do Európskeho parlamentu budú veľmi dôležité, pretože europarlament bude “podstatne dôležitejšou inštitúciou, než bola kedykoľvek inokedy v uplynulých 60 rokoch”.

    EP bude podľa jeho slov disponovať politickou váhou, ktorá sa môže stať určujúcou aj v politike jednotlivých členských štátov. “V predvolebnej kampani sa už neobjavujú iba národné témy, ale aj migrácia a klimatické zmeny,” podčiarkol Navracsics.

    V rozhovore pre HVG eurokomisár pripomenul, že spory sa začali už pri voľbe šéfa EK, kde proti Jeanovi-Claudovi Junckerovi hlasoval v Európskej rade Orbán, ale v EP aj frakcia jeho strany Fidesz. K spornej plagátovej kampani maďarskej vlády, ktorá je namierená proti Junckerovi ako údajnému podporovateľovi ilegálnej migrácie, Navracsics povedal, že pre mnohých v Bruseli to bola posledná kvapka v pohári, niektorí zas konštatovali, že je predvolebná kampaň.

    V sobotu štátny tajomník úradu vlády pre medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács vyhlásil, že kampaň s Junckerom na bilbordoch sa skončí 15. marca. Nejde však o ústupok tlaku Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) na Fidesz, kabinet totiž aj pôvodne plánoval tieto bilbordy vymeniť za nové, na ktorých bude s “nenávideným” Sorosom figurovať namiesto Junckera prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, ktorý je zároveň lídrom kandidátky Strany európskych socialistov (PES) pre voľby do EP.

    - Reklama -