Maďarský analytik: Orbán chcel ukázať, že v Maďarsku dobre funguje demokracia

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky zahraničných novinárov na tlačovej konferencii v Budapešti 10. januára 2019. (Autor: TASR)

    Podľa jeho slov v dobre fungujúcej demokracii by takéto tlačové konferencie s predsedom vlády nemali byť ničím mimoriadnym, mali by sa konať pravidelne. Opozičné médiá vo štvrtok upozornili, že Orbán vyše desať rokov poskytoval rozhovory iba provládnym médiám. Na štvrtkovú tlačovú konferenciu úrad vlády s odvolaním sa na nedostatok miesta odmietol registráciu siedmim opozičným médiám.

    Krekó podrobne analyzoval viaceré Orbánove vyjadrenia a konštatoval, že premiér potreboval pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu politickú diskusiu vrátiť smerom k obavám o kresťanskú budúcnosť Európy a k prisťahovaleckej hrozbe. Tým sa súčasne snažil odvracal pozornosť od “drobných” tém, akými sú zákon o verejnoprospešných prácach, o nadčasoch či korupcia.

    K Orbánovej reakcii na novinárske otázky týkajúce sa enormného bohatnutia kruhov blízkych vláde, že sa nikdy nebude zaoberať obchodnými záležitosťami, analytik povedal, že “v pozadí vníma, že hlavným hnacím motorom Orbánovho režimu je korupčná mašinéria”. Podľa Krekóa by predseda maďarskej vlády mal byť znepokojený stavom korupcie vo svojej krajine.

    - Reklama -