Maďarsko sa obrní proti utečencom. Armáda už stavia štvormetrový plot

    0
    Utečenci z Afganistanu na srbsko-maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Maďarský parlament schválil zákon, ktorý sprísnil podmienky pre žiadateľov o azyl a povolil vybudovanie plotu na hranici so Srbskom. Denník Pravda píše, že plot na hranici, ktorá má zastaviť prenikanie ilegálnych migrantov zo Srbska do Maďarska, má stáť už o niekoľko mesiacov a s výstavbou sa začne na viacerých miestach naraz. Plot má podľa ministra „brániť Maďarsko a EÚ pred nečakane veľkým tlakom ilegálnej migrácie. Szijjártó spresnil, že maďarská polícia od začiatku roka zadržala 68-tisíc ľudí, ktorí do krajiny vstúpili nezákonne.

    Na mieste sú buldozéry

    Belehrad vyjadril k postaveniu plotu výhrady, i keď maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandara Vučiča uistil, že plot nie je namierený proti Srbom, ani neznamená uzatvorenie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné prechody a rozšíriť súčasné. Na mieste sú buldozéry a ďalšia ťažká technika.

    Maďarsko čelí kritike zo strany OSN

    Agentúra Reuters uvádza, že vláda Viktora Orbána čelí ťažkej kritike aj zo strany OSN. Hovorca vlády Zoltán Kovács tvrdí, že ide len o dočasné opatrenie. Balkánsku trasu využívajú desaťtisíce migrantov zo Stredného východu, Afriky, aby sa cez Grécko, Macedónsko a Srbsko dostali ďalej na západ Európy. Maďarskú hranicu priemerne prekročí tisíc ilegálnych migrantov za jeden deň. Od začiatku roka prišlo týmto spôsobom k našim južným susedom 70-tisíc migrantov. Pre porovnanie, za celý minulý rok išlo o 43-tisíc ľudí.
     

    - Reklama -