Maďarsko rozhodlo siahnuť na rezervy ropy

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Cieľom opatrenia, ktoré sa týka 400.000 ton ropy, je zabezpečiť nerušené dodávky pre domáci trh po zastavení transferu ruskej ropy.

    “Uvedené množstvo predstavuje viac ako 60 % maďarských bezpečnostných zásob, avšak iba 30 % celkových zásob ropy a ropných produktov,” povedal štátny tajomník rezortu technológií Péter Kaderják.

    Ruský monopol Transnefť a ministerstvo energetiky 19. apríla uviedli, že sa objavili problémy s kvalitou ruskej ropy prechádzajúcej cez bieloruský ropovod. Bielorusko je hlavnou tranzitnou cestou ruských dodávok ropy do Európy.

    “Dodávka ľahkých ropných produktov (benzínu a nafty) na Ukrajinu, do pobaltských štátov a Poľska bola pozastavená,” povedal predstaviteľ bieloruskej ropnej spoločnosti BelOil Sergej Grib.

    Podľa neho to súvisí s nízkou kvalitou ropy, ktorá obsahovala až 17-násobok normálnej hladiny chloridov. “Zmluvné záväzky boli pozastavené až do vyriešenia problému,” uviedol.

    Bieloruský informačný kanál Belsat zase oznámil, že nekvalitná ruská ropa sa dostala do rafinérie v Nemecku a dostane sa aj do rafinérie v Maďarsku.

    Medzinárodná skupina MOL, ktorej členom je aj slovenská ropná spoločnosť Slovnaft, rozhodla o pozastavení preberania dodávok ropy minulý piatok (26. 4.).

    - Reklama -