Maďarsko necháva hladovať migrantov, upozorňuje OSN

    0
    Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas (Autor: TASR)

    Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság komisárka vo vyhlásení vyčítala maďarským orgánom, že ľuďom zatvoreným v tranzitných zónach odopierajú jedlo v rozpore s medzinárodným právom.

    OSN odsudzuje celý systém tranzitných zón v Maďarsku, ktorý nie je podľa nej vhodný na individuálne posudzovanie prípadov utečencov.

    Obmedzovanie slobody by podľa OSN bolo opodstatnené iba v prípade, ak by takýto systém zaručil individuálne posudzovanie žiadostí o azyl.

    Prisťahovalecký a utečenecký úrad (BMH), ktorý o žiadostiach rozhoduje, ale začína proces ich odmietnutím, po ktorom nasleduje vyhostenie.

    Maďarské orgány následne neúspešným žiadateľom odmietnu poskytnúť stravu, okrem tehotných a dojčiacich žien.

    Maďarská vláda síce po intervencii Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) prisľúbila zmeny, podobné incidenty však ešte stále pokračujú.

    OSN odmieta argumentáciu maďarskej vlády, že žiadatelia o azyl môžu opustiť kedykoľvek tranzitnú zónu, hoci len smerom na územie Srbska, a teda ich nie je možné považovať za zadržaných.

    Takýto spôsob obmedzovania slobody OSN nemôže akceptovať. Utečenci majú právo žiadať o azyl, a nie je ich možné ani vracať tam, kde by o nich nebolo náležite postarané, píše sa v správe vysokej komisárky.

    - Reklama -