Maďarsko má v Európe jednu z najstabilnejších vlád, vyhlásil Orbán

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Aj Turecko má stabilný vládny systém, a má aj vodcu so silným mandátom. Dúfam, že hospodárska spolupráca stabilných vlád povedie k veľkému úspechu,” povedal Orbán, podľa ktorého po niekdajšom období globálneho riadenia sa objavujú náznaky pokusov toho, že svet sa vracia k národným rámcom. “Svedčí o tom zvolenie Donalda Trummpa za prezidenta USA i brexit,” zdôraznil premiér pred účastníkmi fóra, ktorého hosťom bol aj Erdogan.

    Podľa slov maďarského ministerského predsedu v Maďarsku v súčasnosti zamestnávajú turecké podniky vyše 1000 pracovníkov, pričom rozpracovaných je osem tureckých investícií.

    Najvyšší turecký predstaviteľ v utorok v Budapešti spolu s Orbánom slávnostne odhalil obnovené mauzóleum Gül Babu. Turecký prezident zdôraznil, že tento pomník je prejavom úcty medzi kultúrami. Pripomenul, že nejde o jedinú pamiatku v Maďarsku, ktorá pripomína spoločnú históriu Turkov a Maďarov.

    Osmanský básnik Gül Baba zomrel v Budíne tesne po dobytí alebo počas obliehania mesta v roku 1541. Vtedajší vládca Osmanskej ríše Sulejman I. ho vyhlásil za ochrancu mesta. V rokoch 1543 – 1548 mu tretí budínsky paša nechal vystavať mauzóleum Gül Baba Türbe.

     

    - Reklama -