Maďarsko je súčasť uceleného prístupu EÚ k migrácii, vyhlásil eurokomisár. A Orbánov minister takto

    0
    Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI eurokomisár povedal, že migráciu a bezpečnosť dnes už nie je možné vnímať ako európsku, ale ako globálnu výzvu, s ktorou sa nedokáže vyrovnať žiadna krajina sama.

    Minister vnútra konštatoval, že na schôdzke sa zhodli v tom, že je nutné posilniť bezpečnosť Európy. “Úplná zhoda medzi nami nie je iba v otázke prekračovania zelenej hranice,” dodal Pintér, podľa ktorého sa s Avramopulosom dohodli, že do leta vytvoria spoločný postoj k tejto záležitosti.

    Minister spravodlivosti povedal, že sa pokúsil zodpovedať otázky eurokomisára týkajúce sa opodstatnenia a primeranosti zákona o právnom sprísnení ochrany štátnych hraníc, ktorý dnes vstúpil do platnosti. Avramopulosovi podčiarkol, že maďarská vláda je otvorená dialógu.

    V zmysle sprísnených podmienok budú môcť migranti požiadať o azyl už iba osobne, a to v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach. V uvedenej zóne sa budú musieť cudzinci zdržiavať až do právoplatného rozhodnutia Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH). Zónu budú môcť žiadatelia opustiť len smerom von z Maďarska – v súčasnej situácii smerom do Srbska.

    - Reklama -