Maďarsko: Prokurátor inicioval väzbu pre podozrivého kapitána

    0
    Na snímke kvety a sviečky položené na mieste potopenia výletnej lode pri Margitinom moste na brehu Dunaja 31. mája 2019 v Budapešti. (Autor: TASR)

    Prokuratúra argumentuje tým, že iba väzbou je možné zaistiť účasť 64-ročného kapitána Yuriya C. na procese. O vzatí do väzby rozhodne vyšetrovací sudca Odvolacieho súdu hlavného mesta pravdepodobne v sobotu.

    Polícia vo štvrtok zadržala Ukrajinca a vypočula ho ako podozrivého zo spáchania masovej nehody vo vodnej doprave s následkom usmrtenia viacerých osôb.

    Ten podal voči krokom polície sťažnosť a popiera vinu na tragickej nehode. Pri zrážke vyhliadkovej lode s výletnou loďou zahynulo v stredu najmenej sedem ľudí, záchranári ešte stále pátrajú po 21 nezvestných.

    Potápači sa pre stúpajúcu hladinu Dunaja, rýchly prúd vody a zlú viditeľnosť pod vodou k vraku potopenej lode zatiaľ nedostali.

    Pri piatkovom pokuse o ponor museli dokonca zachraňovať potápača Centra boja proti terorizmu (TEK), ktorému sa v silnom prúde zasekla kyslíková hadica o rebrík a ďalší potápač ho dostal nad hladinu až po odrezaní tejto hadice.

    V piatok pricestovala do Budapešti skupina juhokórejských záchranárov, ktorá bude spolupracovať s maďarskými kolegami i s rakúskou skupinou potápačov.

    Do Maďarska dorazili v piatok aj 16 pozostalí siedmich juhokórejských obetí havárie, ktorým cestu zabezpečila kórejská cestovná kancelária The Very Good Agency.

    Jej klientmi bola skupina turistov, ktorá sa plavila vyhliadkovou loďou.

    - Reklama -