Maďarsko: Opozícia na demonštrácii spoločne žiadala demokraciu a právny štát

    0
    Na snímke protivládna demonštrácia na Námestí hrdinov v centre Budapešti v Maďarsku 16. decembra 2018. (Autor: TASR)

    Strany Jobbik, Maďarská socialistická strana (MSZP), ochranárska LMP, Demokratická koalícia a strana Momentum zverejnili pri tejto príležitosti vyhlásenie s 12 požiadavkami, medzi ktorými sú obnovenie demokracie a právneho štátu, nezávislé médiá a ukončenie štátneho financovania “vládnych propagandistických médií”, nezávislú prokuratúru a súdy, trestné stíhanie korupcie vo verejnej sfére, slobodu vedy, vzdelávania a kultúry, kvalitné zdravotníctvo, ale aj zaviazanie sa Maďarska k základným hodnotám Európskej únie.

    Rečníci zhromaždenia, na ktoré mnohí prišli so straníckymi, národnými vlajkami, ale aj s vlajkami EÚ, vyzvali k národnej jednote, bez ktorej nebude možné zosadiť vládu premiéra Viktora Orbána. Odmietli novelu zákonníka práce, ktorá rozšírila ročný rámec nadčasov a kritizovali vládu okrem iného aj za to, že sa nestará o budúcnosť mladých ľudí, ktorí preto odchádzajú do zahraničia.

    Na podujatí tiež zaznelo, že síce v májových voľbách do Európskeho parlamentu ešte postaví každá opozičná strana vlastného kandidáta, avšak v jesenných regionálnych voľbách už proti kandidátom Fideszu budú nominovať jediného spoločného opozičného kandidáta.

    Prejavy sprevádzal dav skandovaním hesiel: “Do basy!” či “Európu!”. V okolitých uliciach boli pripravené policajné jednotky, k incidentom však nedošlo.

    Provládne spravodajské servery v reakcii na opozičnú demonštráciu uviedli, že kým Orbánov prejav si vypočulo 20.000 ľudí, na spoločné podujatie opozičných strán prišlo niečo vyše tisíc, a dodali, že tento deň bol “ďalším dňom opozičného kolapsu”.

     

    - Reklama -