Maďarsko: Odborári chcú ísť k Orbánovi, vyhrážajú sa výstražným štrajkom

    0
    Protest v Maďarsku (Autor: index.hu)

    “Štrajkujúci budú v tom prípade blokovať cesty a mosty,” spresnil Kordás. Odborári podľa jeho slov požadujú odvolanie novely zákonníka práce týkajúcej sa rozšírenia nadčasov, úpravu miezd tak, aby Maďari neodchádzali pracovať do zahraničia, úpravu zákona o štrajku a dôchodky, z ktorých je možné vyžiť.

    Rečníci opozičných strán vyzvali na ďalší odpor proti Orbánovi. Jobbik avizoval petíciu proti novele zákonníka práce rozširujúcej rámec nadčasov z doterajších 250 na 400 hodín. Demokratická koalícia (DK) upozornila, že ak by premiér túto kritizovanú novelu aj odvolal, tak opozícia bude ďalej pokračovať v protestoch, pretože zlý nie je jeden zákon, ale celý systém moci vlády strany Fidesz.

    Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth podčiarkol, že vznikla jednota odporu proti Orbánovi v parlamente i na uliciach a že o túto jednotu sa bude treba usilovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, ako aj vo voľbách do samospráv. “Musíme však postaviť spoločného opozičného kandidáta,” dodal Tóth.

    Skupina demonštrantov po ukončení demonštrácie pred parlamentom, okolo ktorého bol vytvorený policajný kordón, prešla k neďalekému Margitinmu mostu, kde čiastočne na krátky čas zablokovala dopravu.

     

    - Reklama -