Maďarskí poslanci budú hlasovvať o osude mimovládok a Sorosovej univerzity. Diskusia v tejto fáze nemá žiadny význam, zaznelo

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Výzvu na zastavenie implementácie novely vysokoškolského zákona a schvaľovania zákona o mimovládnych organizáciách adresovalo Maďarsku minulý štvrtok Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE). Odôvodnilo to stanoviskom expertov Benátskej komisie Rady Európy (RE).

    Podľa slov Kósu diskusia v tejto fáze nemá žiadny význam. Vláda napríklad aj v kauze sporného zákona o dôchodkovom veku sudcov vzala do úvahy až verdikt Súdneho dvora Európskej únie, dodal.

    Pre novelu maďarského zákona o vysokých školách schválenú 4. apríla Európska komisia (EK) minulú stredu poslala maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ.

    Na otázku ATV, či vláda po týchto krokoch EK upraví vysokoškolský zákon, Kósa povedal jednoznačné “nie”.

    “Aj v tomto prípade považujeme za správne, ak sa na konci procedúry vyjadrí komisia, prípadne maďarský ústavný súd, čo potom zohľadníme,” uzavrel.

    Novela vysokoškolského zákona nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej podľa nových pravidiel bude pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

    Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády premiéra Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie Stredoeurópskej univerzity (CEU), ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

    - Reklama -