Maďarskí policajti sú v kurze. Na pozore by sa pred nimi mali mať utečenci aj v Srbsku. Realitou sa to môže stať už čoskoro

    0

    Podľa agentúry MTI Pintér povedal, že začali expertné rokovania o tom, akým spôsobom by Maďarsko mohlo policajnou silou a technikou pomôcť srbským kolegom. Súčasne vyjadril nádej, že k ochrane hraníc prispejú aj ďalšie krajiny, ako to napríklad už avizovalo Rakúsko.

    Štefanovič informoval, že do Srbska prichádza denne 600-700 migrantov. Predtým podľa jeho slov prichádzali najmä cez Macedónsko, v súčasnosti ich však už viac smeruje do Srbska smerom z Bulharska. “Ich počet je podstatne nižší než vlani, ak však nič neurobíme, môže ich prísť znova viac,” dodal.

    Ministri sa zhodli v tom, že štátne hranice je potrebné chrániť voči ilegálnym migrantom a tým, ktorí sú oprávnení získať štatút utečenca v zmysle medzinárodného práva, treba zabezpečiť patričnú ochranu.

    Hranice je podľa srbského ministra potrebné chrániť čo najviac na juhu – na bulharsko-tureckom, bulharsko-gréckom či macedónsko-gréckom úseku, pri ktorom pomáhali maďarskí aj srbskí policajti. “Samotné Srbsko tento problém nedokáže vyriešiť, je však pripravené zúčastniť sa každej medzinárodnej spolupráce,” uzavrel Štefanovič, ktorý sa poďakoval maďarskému kolegovi za ponúknutú pomoc.

    - Reklama -