Maďarskí nacionalisti chcú, aby miestne referendá boli pre vládu záväzné. Pod petíciou majú 66 000 podpisov

    0
    Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

    Petíciou reagovala na ignorovanie vôle obyvateľov Tešedíkova v súvislosti so zmenou názvu obce, ako aj vôle obyvateľov Gabčíkova, kde umiestnili dočasných rakúskych azylantov. Ministerstvo vnútra musí rokovať s petičným výborom, keď vyzbiera 10-tisíc podpisov. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda SMK a člen petičného výboru József Berényi, pre menšinovú stranu je zozbieranie takého počtu podpisov úspechom. Podľa podpredsedu strany a ďalšieho člena petičného výboru Pétera Őryho ambíciou strany bolo zozbierať 10 000 podpisov a cieľ prekročili viac ako šesťnásobne. „Petícia je adresovaná ministerstvu vnútra, jemu ju odovzdáme. To bol náš prvoradý cieľ. Radi by sme zozbierali 100 000 podpisov. Ak sa to podarí, predložíme ju aj do parlamentu. Ako strana však chceme požiadavky petície presadzovať po parlamentných voľbách priamo v NR SR,“ konštatoval s tým, že pod petíciu sa podpisovali ľudia bez ohľadu na národnosť. To znamená Maďari, Slováci i Rómovia.

    Fungovanie EÚ po migračnej kríze je podľa Berényiho vo veľkých problémoch. „Rakúsko oznámilo hraničné kontroly. Vďaka nepremyslenej migračnej politike búrame, čo naši predkovia dlho budovali. To je slobodná Európa a v nej slobodné cestovanie,“ uviedol. Súčasné dianie je podľa neho krok späť. „Treba zmeniť európsku politiku. Kvóty sa nerealizujú, lebo sa to nedá. Na juhu Európy treba vybudovať hraničné kontroly a nepúšťať nekontrolovane iných ako občanov EÚ,“ uviedol s tým, že migračný systém je veľmi nespravodlivý. „Aj na Ukrajine je vojnový konflikt. Napriek tomu sa nemajú ľudia z Ukrajiny šancu dostať na územie EÚ ako ľudia z Blízkeho východu. Prečo sú Ukrajinci menejcenní ako obyvatelia Blízkeho východu? Ak má byť systém spravodlivý, musí platiť pre všetkých,“ vyhlásil Berényi.

    - Reklama -