Maďarské strany sa nezhodli na odmietnutí Smeru

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    Rokovania sa konali vo štvrtok v centrále SMK. Most-Híd a MKDA podľa Králika spoluprácu so Smerom-SD podmieňujú prípadným konsenzom maďarských strán, ktoré by sa dostali do parlamentu.

    Argumentujú podľa Králika tým, že vylučovaním strany zo spolupráce sa znižuje koaličná schopnosť prípadného spoločného subjektu. Králik pre TASR potvrdil, že SMK, MF a Spolupatričnosť budú v rokovaniach pokračovať.

    Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme pre TASR uviedla, že rokovanie ukončila SMK s tým, že požiadala delegáciu strán Most-Híd a MKDA, aby opustila rokovaciu miestnosť.

    “Urobili tak po tom, ako odmietli všetky kompromisné návrhy prezentované stranami Most-Híd a MKDA,” priblížila Magdeme s tým, že strana je sklamaná z postupu SMK.

    “Ukázalo sa, že pre niektorých je aj po desiatich rokoch nenávisť oveľa dôležitejšia ako záujmy spoločnosti,” dodala.

    Králik pre TASR potvrdil, že SMK, MF a Spolupatričnosť budú v rokovaniach pokračovať. “Musia si vydiskutovať, akou formou by sa dala vystavať kandidátka,” dodal Králik. Nevylúčil, že k rokovaniu sa opäť vráti aj celá pätica strán.

    Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce. Nateraz sa na spolupráci dohodol len vládny Most-Híd s mimoparlamentnou stranou MKDA.

    - Reklama -