Maďarská vláda tlačí peniaze do SMK cez čudné združenie. Má ísť o státisíce

    0
    Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

    Združenie, ktoré sa oficiálne stará o rozvoj maďarskej kultúry na Slovensku, ale ktorej činnosť takmer nezanecháva žiadne stopy, z niekoľkých maďarských inštitúcií dostalo za posledné štyri roky najmenej 290 miliónov forintov (935 000 eur).

    Főnix sa viaže viacerými nitkami k Strane maďarskej komunity (SMK) a podľa informácií Új Szó sumu 200 miliónov forintov použila SMK na volebnú kampaň. Na výplatnej páske Főnixu sa ocitol v roku 2014 aj bývalý predseda SMK József Berényi, čo potvrdzuje aj jeho majetkové priznanie.

    “Pán Berényi vždy čestne a presne vyhotoví majetkové priznanie, v ktorom uvádza všetky príjmové zdroje. A ako to bolo zverejnené v médiách, uviedol aj Főnix o. z.,” potvrdila pre ParlamentnéListy.sk tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová a dodáva, že “nikto nie je v združení Főnix z bývalého či súčasného vedenia SMK.”

    Podľa denníka bola ale prvou predsedníčkou tohto združenia bývalá podpredsedníčka strany SMK Ágnes Biró.

    Financie aj z vlády

    Főnix dostal pred štyrmi rokmi 70 miliónov forintov (225 000 eur) od Maďarskej národnej lotériovej spoločnosti Szerencsejáték.

    Finančná pomoc 20 miliónov forintov (64 000 eur) prišla Főnixu v predvolebnom roku 2015 od Nadácie Gábora Bethlena, ktorá podporuje Maďarov žijúcich v zahraničí. Najvýznamnejšiu dotáciu 200 miliónov forintov (645 000 eur) dostalo združenie v januári tohto roku od maďarského úradu vlády dva mesiace pred slovenskými parlamentnými voľbami.  

    Új Szó získalo informácie na základe maďarského infozákona a v spolupráci s maďarskou organizáciou átlátszó.hu, ktorá kontroluje transparentnosť v politike.

    Ofciálne zatĺkajú

    Denníku sa nepodarilo získať žiadne dôkazy – program, pozvánku či oznámenie, ktoré by potvrdzovali existenciu podujatí, na ktoré bola finančná pomoc oficiálne poskytnutá.

    Z informácií, ktoré získalo Új Szó, tiež vyplýva, že Főnix je organizáciou, ktorej účelom je dostať maďarskú vládnu pomoc do SMK. Hovorkyňa strany ale tieto informácie pre ParlamentnéListy.sk poprela. “SMK nedostáva od Főnixu peniaze.”

    Strana podľa TASR tvrdila a stále oficiálne tvrdí, že nemá žiadne vzťahy s týmto združením. Bývalý predseda SMK József Berényi, ktorý dostal peniaze od združenia, podľa oficiálneho stanoviska SMK spolupracuje s viacerými občianskymi organizáciami, medzi ktorými je aj Főnix.

    Preto sa ParlamentnéListy.sk ešte raz opýtali SMK na spoluprácu strany a združenia. Fialová odpovedala, že SMK spolupracuje s Főnixom “tak, ako s ostatnými mimovládnymi organizáciami”.

    “Naozaj nikoho z organizátorov kultúrnych podujatí, občianskych združení, inteligencie (maďarskej menšiny na Slovensku) nezaujíma, na čo bolo minutých tých 200 miliónov forintov, ktoré mali poslúžiť na podporu spoločenstva (Maďarov)?” pýta sa v dnešnom komentári denníka Új Szó Katalin Czajliková.

    Autor: mrk, TASR

    - Reklama -