Maďarská vláda neplánuje zriadiť delegáciu na rokovanie s odborármi

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky zahraničných novinárov na tlačovej konferencii v Budapešti 10. januára 2019. (Autor: TASR)

    “Ak sa podniky a zamestnanci dohodnú, tak kabinet na ich žiadosť môže takúto dohodu preveriť,” napísal v liste Varga, podľa ktorého o nadčasoch a mzdách sa majú dohadovať odborári so zamestnávateľmi, vláda do tohto procesu nemieni zasahovať.

    Odborári v liste adresovanom Orbánovi sformulovali svoje požiadavky v štyroch bodoch – vrátane odvolania spornej novely zákonníka práce o rozšírení ročného rámca nadčasov.

    Odborári v liste upozorňujú, že medzi nimi a kabinetom neexistuje vecná konzultácia. V dokumente podpísanom predsedom Maďarského zväzu odborárov (MASZSZ) Lászlóom Kordásom, predsedom Fóra spolupráce odborárskych organizácií (SZEF) Andrásom Földiákom a predsedom Odborárskeho bloku inteligencie (ÉSZT) Lászlóom Kutim požadovali:

          – prehodnotenie zákonníka práce a odvolanie jej novely týkajúcej sa rozšírenia ročného rámca nadčasov;
          – zmenu regulácie práva na štrajk a obnovenie vecného sociálneho dialógu, ktorý by odrážal záujmy pracujúcich;
          – úpravu miezd, minimálnej mzdy, znovuzavedenie mimomzdových prostriedkov, úpravu miezd vo verejnej sfére a zavedenie minimálnej mzdy pre absolventov vysokých škôl;
          – vypracovanie pružného systému odchodu pracovníkov do dôchodku a ďalšie úpravy dôchodkového systému.

    Odborári tiež v liste vyzvali vládu, aby v súlade so zákonom o štrajku kabinet do piatich dní určil účastníka procesu vyjednávania. Na protivládnom protestnom zhromaždení v sobotu 5. januára v Budapešti pred vyše 5000 protestujúcimi na Kossuthovom námestí Kordás vyhlásil, že ak odborárom vláda nevyhovie, potom zorganizujú celoštátny výstražný štrajk.

     

    - Reklama -