Maďarská taktika proti migrantom je úspešná. Utečenci sa vydali na Západ inou cestou

    0
    Utečenci protestujú. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Britský portál Telegraph.co.uk píše o tom, ako sa maďarská vláda stavia k situácii na svojej južnej hranici so Srbskom, cez ktorú v uplynulých týždňoch napriek plotu stráženému políciou prenikli tisícky utečencov. „Dôrazná a nekompromisná obrana hraníc viditeľne spomalila pašovanie ľudí a odklonila utečencov. To bol cieľ celej akcie,“ uviedol šéf kancelárie maďarského premiéra János Lázár. Kroky Budapešti si vyslúžili kritiku Bruselu, ktorému sa nepáči maďarské zaobchádzanie s utečencami.

    Ten pravý hnev, ktorý sa na Maďarsko znesie za jeho kroky pri zvládaní utečeneckej krízy, ešte pravdepodobne len príde. Premiér Viktor Orbán môže očakávať vlnu kritiky od členských štátov na budúcotýždňovom stretnutí v Bruseli. Práve tam by mali padnúť ďalšie rozhodnutia európskych lídrov o tom, ako ďalej riešiť utečeneckú krízu. Jasný postoj k stavaniu plotov okolo hraníc, vyháňaniu utečencov slzotvorným plynom a vodnými delami vyjadrila aj OSN. Generálny tajomník Pan Ki-mun uviedol, že kroky Maďarska sú šokujúce, a dodal, že s „ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, treba zaobchádzať s úctou“.

    Maďarsko napriek kritike zo strany členských štátov Európskej únie aj vedenia OSN pokračuje v opatreniach, ktorými chce odradiť utečencov od prechodu ich územím. Chránený plot s ostnatým drôtom má najnovšie vyrásť už aj na hraniciach s Chorvátskom. Budapešť sa bráni tým, že nezvláda príliv utečencov, ktorí už sú v krajine. Faktom však zostáva, že utečenci zväčša nechcú zostať v krajinách, ako sú Maďarsko, Chorvátsko či Slovensko. Ich cieľom je veľakrát Nemecko a ďalšie bohaté krajiny západnej Európy.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -