Maďarská ľavica by sa asi s Ficom nezhodla. Takto vystúpili proti Orbánovi

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Gurcsány povedal, že v parlamentných voľbách rozhodujú voliči iba o jednej vláde, avšak v tomto plebiscite rozhodujú o tom, či ich krajina zostane súčasťou Európy, informoval spravodajský server 24.hu. 

    Podľa Gurcsánya sa vláda premiéra Viktora Orbána sa snaží uzavrieť Maďarsko pred svetom. Vyjadril pritom presvedčenie, že Orbán chce prostredníctvom plebiscitu odviesť pozornosť od dramatickej situácie maďarského vzdelávania a zdravotníctva.

    “Orbánova vláda hľadá nepriateľa. Nebolo by dobré, keby jej ľudia verili. V referende ide o to, či Maďarsko zostane v Európe,” vyhlásil šéf DK, ktorý sa zároveň snažil upriamiť pozornosť na pozitívne aspekty otvorenej Európy.

    “Maďarsko sa stalo veľkým vďaka Európe, ktorá bola schopná prijať do svojho života iné kultúry, iné vierovyznania. Otvorenosť prispela k obohateniu Európy,” dodal Gyurcsány.

    Zdôraznil tiež, že Európa, prinášajúca možnosti pracovného uplatnenia a vzdelania, otvorila svoje dvere pre milióny Maďarov.

    Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: “Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?” Kampaň sa oficiálne začala 13. augusta. 

    - Reklama -