Maďarič sa pustil do Fica a zhodnotil politické ambície organizátorov protestov: Slušní možno založia politickú stranu. No a čo?

    0
    Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

    Slušní možno založia politickú stranu. No a čo? Tak Marek Maďarič v blogu na portáli denníka sme.sk okomentoval angažovanie sa iniciatívy Za slušné Slovensko v politike.

    Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko pritom pred časom informovala, že sa zapojí do komunálnych volieb, a minulý týždeň oznámila podporu niekoľkým nezávislým kandidátom.

    Krik, ktorý na to spustili predsedovia viacerých parlamentných strán, opozičných aj koaličných, ukázal podľa Maďariča plytkú úroveň demokratickej politiky na Slovensku.

    „Aby som nebol obvinený, že spochybňujem úlohu politických strán, musím hneď dodať, že za základ parlamentného pluralitného demokratického systému považujem práve politické strany,“ skonštatoval Maďarič. Tvrdí, že ideálne je, keď sú to strany hodnotovo a formálne vyprofilované, s čitateľnou ideovou orientáciou a so štandardnými straníckymi štruktúrami.

    Podľa Mareka Maďariča k výbave štandardných strán však patrí aj akceptovanie občianskych demokratických princípov a v rámci nich aj nestraníckych politických aktivít občanov, tzn., že akokoľvek je parlamentný systém postavený na politických stranách, demokratická politika nie je výlučným vlastníctvom strán.

    Kritika aj nepochopenie

    Exminister kultúry ďalej na svojom blogu píše, že „ak by raz aj na báze iniciatívy Za slušné Slovensko strana vznikla, čo by na tom bolo pokútne a neprirodzené? Bolo azda neprirodzené, že z protestov v Novembri '89 vyrástlo niekoľko politických strán?“

    Marek Maďarič vo svojom texte pre denník sme.sk preukázal aj nadštandardnú kritiku na adresu svojho šéfa zo strany Smer.

    Akoby už „dospelí“ páni predsedovia zabudli každý na svoju osobitú cestu do vysokej politiky. Niekto z nich sa chopil osvedčenej politickej značky (Hlina), niekto využil politický kapitál, ktorý si naškrabal v materskej strane (Fico), niekto zneužil svoje regionálne noviny na sebapropagáciu (Matovič), niekto si pestoval imidž na sociálnych sieťach a stranu si k tomu kúpil (Kollár).

    „A akoby pozabudli páni predsedovia aj na to, že každý z nich sa popritom pousiloval privlastniť si určitý hodnotový pojem,“ zakončil Maďarič slovami, ako je každý z predsedov oblastný expert v kresťanstve či expertom v slobode slova, v nezávislosti atď.

    Komunálne voľby budú rozhodujúce

    Marek Maďarič na margo iniciatívy Za slušné Slovensko upozorňuje, že vstup novej generácie do politiky by privítal.

    Exminister argumentuje tým, že „práve v týchto dňoch zisťujú, že vstupujú do arény, kde nikto nikomu nič nedaruje a kde len pojem slušnosť sám osebe na robenie dobrej politiky nestačí“.

    Podľa neho všetko napokon ukážu až komunálne voľby aj to, aký je reálny politický výtlak tejto iniciatívy.

    „No nech sa to skončí akokoľvek, v jednom som si istý, o svoje slovo v politike sa musí začať hlásiť nová generácia už len pre nádej, že azda dokáže chápať demokratickú politiku aj trochu širšie ako len monopol dlhoročných politických strán,“ poznamenal nakoniec Marek Maďarič. 

    - Reklama -