Maďarič definitívne končí!

    0
    Marek Maďarič (Autor: TASR)

    Maďarič sa už v decembri vzdal funkcie podpredsedu Smeru. „Možno mám vyjadrenia, ktoré vyvolávajú kontroverzie, možno sa neviem vždy zladiť s názormi iných ľudí. Je to môj pocit, môj postoj,“ uviedol vtedy.

    Ďalšie pnutia v strane minister vyvolal, keď v rozhovore pre Denník N označil Kisku za dobrého prezidenta. Viacerí smeráci vtedy reagovali značne kriticky s tým, že Maďaričove vyjadrenia škodia strane a jej členov dostáva do rozpakov.

    Súvisí demisia so zavraždeným Jánom Kuciakom?

    Odchod Maďariča môže podľa našich informácií súvisieť s menom Katarína Janošťáková. Ide o  ženu, ktorá priamo pôsobí v eseročke Mirabella s Antoninom Vadalom. Ten je podľa zavraždeného novinára Jána Kuciaka prepojený s talianskou mafiou. V minulosti sa jej meno zjavovalo v médiách v spojitosti so Smerom a najmä s rozdeľovaním euforondov.

    Janošťáková pôsobí spolu v jedenástich spoločnostiach, medzi ktorými bola v minulosti aj Regionálna poradenská spoločnosť (RPS). V roku 2009, keď bola predsedníčkou predstavenstva, o firme písal týždenník Žurnál. Spoločnosť vtedy vyhrala eurofondový tender u ministra kultúry Mareka Maďariča v hodnote 203,8 milióna eur. RPS ani nemala na oficiálnej adrese označenú kanceláriu.

    Ako píše denník SME, Janošťáková je aj bývalou manažérkou spoločnosti Centire. Ide pritom o ďalšiu spoločnosť, ktorá už roky inkasuje od štátu milióny za audity na viacerých ministerstvách vrátane Maďaričovho. Na Centire poukázali médiá v súvislosti s ďalším neobvyklým úspechom firmy v rezorte Mareka Maďariča, keď si ministerstvo najalo prípravu eurofondovej výzvy za 50 miliónov eur. Centire však podniká práve tým, že pre svojich klientov ponúka prípravu eurofondových projektov. Celá vec tak vyvoláva pochybnosti, že firma mohla informácie z prípravy výzvy zneužiť v konkurenčnej súťaži.

    Maďarič však na dnešnej tlačovej besede, kde oznamoval dôvody svojej demisie z postu ministra kultúry, informácie denníka Sme dementoval. „Po prvé, ktokoľvek je podozrivý s organizovaným zločinom, nech je vyšetrovaný. Pani Janošťákovú osobne nepoznám a napriek tomu, že je veľa rokov odvtedy, tak som si vedel spomenúť , že tu bola zmluva s Regionálnou poradenskou spoločnosťou, ale v žiadnom prípade nie zmluva na 203 miliónov. Myslím, že rámcová zmluva bola na milión eur a táto spoločnosť tu robila poradenstvo v rokoch 2009-2012, čiže aj za éry môjho nástupcu,“ uviedol Maďarič s tým, že nemá žiadnu vedomosť o súvislostiach s Antoninom Vadalom.

    „O takejto súvislosti s pánom Vadalom som nikdy nevedel a ani o nej neviem. Centire v tomto období pripravovalo riadiacu dokumentáciu, nie výzvu,“ upresnil odstupujúci minister Maďarič.

    - Reklama -