Maďarič: Neviem sa vyrovnať s vraždou Kuciaka. V pondelok podám demisiu. Zo Smeru neodchádzam

    0
    Minister kultúry SR Marek Maďarič počas mimoriadnej tlačovej konferencii, na ktorej oznámil svoju rezignáciu (Autor: TASR)

    Svoju abdikáciu, o ktorej podľa vlastných slov uvažoval už od pondelka, oznámil v stredu ráno premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). “Po rozhovore zobral moje rozhodnutie na vedomie,” uviedol.  Prezidentovi predloží abdikáciu v pondelok. Maďarič zároveň oznámil, že ostáva radovým členom Smeru-SD. 

    Vylúčil, žeby motívom bol politický kalkul do budúcnosti, zdôraznil, že jeho rozhodnutie nesmeruje ani k výzve na konanie iných ministrov. Otázkam, ktoré sa pýtali na medializované informácie o kontaktoch členov Smeru s osobami, spájanými s talianskym podsvetím odpovedal, že je to úloha polície, prokuratúry, aby takéto informácie preverili. “Ja nie som sudca ani vyšetrovateľ, aby som niekoho súdil a hodnotil,” uviedol.

    Verí, že tragédia prispeje i k väčšej tolerancii vo vzťahu medzi politikmi a novinárskou obcou.

    Maďarič nechcel špekulovať o svojom  nástupcovi. “Je to vec, o ktorej rozhodne vedenie Smeru, ja už členom vedenia nie som,” povedal.

    Maďarič zastáva funkciu šéfa rezortu kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Po období rokov 2010-2012, keď bol Smer-SD v opozícii, sa po predčasných voľbách v apríli 2012 na post ministra kultúry vrátil.

    - Reklama -