Maďari si narozdiel od Fica servítky neberú. Je to poburujúce, nezodpovedné, neprijateľné, odkazuje Szijjártó k rozhodnutiu Európskeho súdu

    0
    Utečenci čakajúci na budapeštianskej železničnej stanici Keleti (Autor: SITA)

    “Je to poburujúce a nezodpovedné rozhodnutie, ktoré ohrozuje Európsku úniu. Verdikt je v rozpore s európskymi záujmami i so záujmami maďarského národa” povedal podľa spravodajského servera origo.hu Szijjártó. 

    Ak Európska komisia bude podľa jeho slov naďalej presadzovať povinné kvóty, maďarská vláda bude proti takýmto rozhodnutiam bojovať. “Ozajstný boj sa iba teraz začína,” dodal šéf diplomacie, podľa ktorého politika znásilnila právo i európske právo – tento rozsudok otvorene legitimoval moc Európskej komisie nad európskymi národmi.

    “Maďarská vláda aj v budúcnosti urobí všetko preto, aby ochránila bezpečnosť Maďarov. Súd podľa postoja kabinetu nemôže zaväzovať Maďarsko na prijatie ilegálnych prisťahovalcov. Maďarsko bude naďalej strážiť schengenské hranice, čím strážime aj Rakúsko a Nemecko,” povedal Szijjártó.

    Minister spravodlivosti poznamenal, že verdikt posilnil moc Európskej komisie a legitimizoval jej chybné politické rozhodnutie, pričom zároveň oslabil silu Európskeho parlamentu a Rady Európy. “Maďarská vláda trvá na svojej doterajšej právnej argumentácii,” zdôraznil Trócsányi.

    Zo slov šéfa rezortu spravodlivosti podľa spravodajského servera hvg.hu vyplynulo, že Maďarsko nie je ochotné prijať 1294 utečencov. Ďalej poznamenal, že skutočný spor medzi Budapešťou a Bruselom sa bude odohrávať v rámci právneho konania, ktorému Maďarsko čelí.

    - Reklama -