Maďari sa zrejme pripoja k slovenskej žalobe. Na oplátku im pošleme policajtov

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    Maďarská vláda poverila ministra spravodlivosti vypracovaním stanoviska v tejto veci. László Trócsányi ale zastáva názor, že povinné utečenecké kvóty sú protiprávne, čo je dôvod, aby rozhodnutie napadli na súde. Podľa informácií TA3 bude Maďarsko v tejto veci rokovať aj so Slovenskom.

    Pripomeňme, že o povinných kvótach rozhodli väčšinou hlasov ministri vnútra EÚ na septembrovom zasadnutí Rady Európskej únie. Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko boli proti ich prijatiu. Fíni sa hlasovania zdržali.

    Slovensko poskytne Maďarsku svojich policajtov

    Slovensko na základe včerajšej dohody medzi ministrami vnútra poskytne Maďarsku pomoc pri riešení migračnej krízy. Poskytneme 50 policajtov a techniku. Finančné náklady vynaloží naša strana. Ubytovanie zabezpečí Maďarsko. Budapešť požiadala krajiny EÚ o pomoc pri strážení hranice so Srbskom. Policajtov, ktorých im poskytneme, budú z hraničnej a cudzineckej polície a zo základných útvarov z južného Slovenska, lebo policajti z tejto oblasti hovoria po maďarsky.

    Okrem nich pošle Slovensko do Maďarska aj špecialistov, ktorých požaduje agentúra Frontex. Tento rok pôjde o 20 ľudí. Technické detaily majú doladiť ešte premiéri V4 na spoločnom stretnutí budúci týždeň.

    - Reklama -