Maďari nemajú dôvod oslavovať storočnicu udalostí roku 1918, tvrdí predseda maďarského parlamentu

    0
    Maďarská vlajka (Autor: TASR)

    “Nemáme však dôvod ani na to, aby sme si nectili tých, ktorí oslavujú vznik svojho národného štátu. Zvlášť v prípade, ak si oni ctia právo Maďarov na to, aby svoje pocity v tejto súvislosti mohli dôstojným spôsobom vyjadriť a dôstojne dať aj hlas pocitu svojej pravdy,” cituje Kövérove slová agentúra MTI.

    Predseda parlamentu zdôraznil, že dôvodom dobrých vzťahov Maďarov materskej krajiny s maďarskou menšinou žijúcou v susedných krajinách je okrem iného aj skutočnosť, že vďaka maďarským voličom bolo možné otvoriť novú kapitolu v moderných dejinách Maďarska.

    Kövér pripomenul, že tak ako v roku 1990 bolo z politického hľadiska uzatvorené obdobie protinárodného komunizmu, v roku 2010 (nástupom druhej vlády Viktora Orbána) bolo možné demokratickou cestou uzatvoriť obdobie prvých dvoch desaťročí postkomunistickej éry, ktoré bolo aj z hľadiska národnej politiky zaťažené spormi a neistotou.

    Predseda parlamentu zdôraznil význam vytvorenia novej spolupráce medzi krajinami strednej a východnej Európy v uplynulom období, ktoré podľa jeho slov sprevádzalo poznanie, že ich občania nie sú vazalmi západných, ale ani východných priateľov. “V súvislosti s týmito krajinami sme si uvedomili, že spoločne dosiahneme viac než samostatne,” dodal s poznámkou, že jadrom tejto spolupráce je zoskupenie Vyšehradská štvorka (V4).

    KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne.

    - Reklama -