Macronovi uštedrili Francúzi silnejší úder ako všetci jeho protivníci. Toto mu pripraví pár bezsenných nocí

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Výsledky prieskumu na vzorke 1 003 respondentov v období 26-27. júl, ktoré dnes prebrali viaceré francúzske i belgické médiá, naznačili, že Macronova popularita klesla o sedem percentuálnych bodov – zo 43 percent zo začiatku mesiaca na 36 percent koncom júla. Aj premiér Philippe poklesol na popularite, o dve percentá – koncom júla mal 37-percentnú podporu, čím sa dostal pred Macrona.

    Podľa médií bol júl pre Macrona ťažký mesiac, lebo presadil nižší rozpočet na obranu, čelil demisii náčelníka štábu armády a aj nezhodám v parlamente.

    Na popularite stráca i vláda samotná, keď 33-percentná podpora pre exekutívu znamená stratu päť percentuálnych bodov v porovnaní s predošlým mesiacom. Najviac kritickí voči vláde boli podľa prieskumu práve stúpenci centristického hnutia Republika vpred (LREM), ktorých podpora pre vládny kabinet klesla o 13 percent.

    Prieskum naznačil, že takmer polovica Francúzov (49 percent) sa domnieva, že vláda je „pripravená prijať nepopulárne opatrenia v prípade, že sú pre krajinu dobré“. 

    Tretina Francúzov (36 percent) odhaduje, že vláda „robí pokroky a navrhuje moderné opatrenia“, pričom takmer rovnaký počet opýtaných (35 percent) verí, že vládne kroky sú zamerané „na celú populáciu“, nielen na Macronových voličov.

    Z uvedeného prieskumu tiež vyplynulo, že hlavnými obavami Francúzov sú práca a nezamestnanosť (25 percent) a až potom imigrácia (15 percent) či otázky sociálnej ochrany (14 percent).

    - Reklama -