Macronova popularita u voličov stúpla

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Macrona, ktorý od polovice novembra čelí protestnému hnutiu tzv. žltých viest, podporujú v prvom rade sympatizanti jeho vládnej strany Republika v pohybe (LREM) a voliči pravicových Republikánov (LR). Iným prieskumom verejnej mienky, ktorý zverejnila televízia BFM, sa zasa zistilo, že na celoštátnej a celonárodnej debate – iniciovanej Macronom práve v dôsledku protivládnych nepokojov – má záujem zúčastniť sa 40 percent opýtaných, pričom 13 percent z nich považuje svoju účasť za istú. Ak sa tento trend v praxi potvrdí, bude to podľa analytikov kontaktovaných televíziou BFM “obrovský úspech” Macronovho tábora. 

    Iné prieskumy však naznačujú, že väčšina Francúzov je skeptická, pokiaľ ide o schopnosť vlády riešiť nahromadené problémy a prijať ich návrhy. Krízu vyvolanú hnutím žltých viest však Macron v utorok pri otvorení debát, ktoré budú trvať dva mesiace, označil za šancu vykonať vo francúzskej spoločnosti hlbšie zmeny. Zaviazal sa najmä uskutočniť už tento rok reformu dôchodkového systému a urobiť ho spravodlivejším.

    Podobne ako Macron nárast počtu sympatizantov – o päť percent – zaznamenala aj šéfka krajnej pravice Marine Le Penová. Na rozdiel od Macrona má Le Penová podporovateľov z rôznorodých sociálnych vrstiev – sympatie jej vyjadrujú robotníci, osoby bez vysokoškolského vzdelania, zamestnanci nižšej strednej vrstvy, či ľudia žijúci na vidieku. Sympatizantov má dokonca aj v tábore ľudí, ktorí v posledných prezidentských voľbách volili kandidáta Republikánov Francoisa Fillona. 

     

    - Reklama -