Macron zožal kritiku za poctu Pétainovi

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Marcon sa o Pétainovi pochvalne vyjadril v stredu v meste Charleville-Mezieres v regióne Ardeny, kam zavítal v rámci svojej cesty súvisiacej so 100. výročím uzavretia prímeria v prvej svetovej vojne.

    Vo svojom vyhlásení Macron vysvetľoval, že v sobotu bude v parížskej Invalidovni vzdaný hold ôsmim maršalom francúzskej armády z čias prvej svetovej vojny.

    Podľa Macrona si Pétain zaslúži poctu za to, že bol “veľkým vojakom” v prvej svetovej vojne, keď v roku 1916 priviedol francúzsku armádu k víťazstvu v bitke pri Verdune. Tejto pocty je podľa Macrona Pétain hoden aj napriek svojim fatálnym rozhodnutiam počas druhej svetovej vojny – v rokoch 1940-44 -, keď bol na čele vichistického režimu.

    Pétain je označovaný za spoluvinníka pri deportáciách 13.000 Židov z Francúzska z roku 1942. Išlo o najrozsiahlejšie hromadné zatýkanie židovského obyvateľstva vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny.

    Počas dvoch dní – 16. a 17. júla 1942 – bolo zatknutých 13.152 osôb z Paríža a jeho predmestí. Zberným miestom sa stal Zimný velodróm (Vel' d'Hiv), odkiaľ zadržaných deportovali do vyhladzovacích táborov. Na zásahu sa podieľalo aj 9000 parížskych policajtov a žandárov.

    Na Macronovo vyjadrenie medzičasom reagovala Rada francúzskych židovských inštitúcií (CRIF), ktorá ich označila za šokujúce a za urážku.

    Prezident CRIF Francis Kalifat vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že “jediné, čo si chce o Pétainovi zapamätať, je, že v roku 1945 sa mu dostalo národného odsúdenia, čím sa pripravil o akékoľvek pocty”.

    Poslanec Socialistickej strany Luc Carvounas označil Macronovo “želanie oslavovať Pétaina v Invalidovni za urážku francúzskych hrdinov, občanov, príslušníkov hnutia odporu, vojakov, rodín Židov deportovaných počas druhej svetovej vojny”.

     

    - Reklama -