Macron žiada pochopenie pre krajiny využívajúce jadrovú energiu

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Podľa agentúry DPA francúzsky líder zdôraznil, že práve krajiny, ktoré musia zvládnuť ukončenie využívania uhlia, nemôžu prejsť na obnoviteľné zdroje energie z dňa na deň. Macron súčasne poukázal na to, že viac ako 60 percent elektrickej energie Francúzska pochádza z jadrových elektrární.

    Medzi krajinami EÚ je mimoriadne kontroverznou otázkou to, či by sa v rámci dosahovania cieľov klimatickej neutrality mala z prostriedkov Únie podporovať aj jadrová energia. Macron ako príklady štátov, ktoré sú proti alebo takýto postup vnímajú veľmi kritiky, menoval Rakúsko, Luxembursko a Nemecko.

    Luxemburský premiér Xavier Bettel pred summitom povedal: “Sme presvedčení, že atómová energia nie je trvalo udržateľná ani bezpečná.” Ak ju však chcú jednotlivé krajiny využívať, je to ich právo, dodal podľa DPA s tým, že na takéto účely by nemali byť používané financie EÚ.

    Návrh vyhlásenia lídrov EÚ na summite, ku ktorému sa dostala DPA, uznáva “potrebu zaistiť energetickú bezpečnosť a rešpektovať právo členských štátov rozhodnúť o svojom energetickom mixe”.

    Rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová pred summitom potvrdila, že jej krajina odmieta jadrovú energiu v kontexte opatrení EÚ na ochranu klímy.

    “Náš postoj v Rakúsku je jasný: žiadna nukleárna energia,” citovala ju agentúra APA.

    V súvislosti s kritikou českého premiéra Andreja Babiša na adresu rakúskej pozície Bierleinová povedala, že s Babišom už hovorila a bude s ním pokračovať v dialógu. Dodala, že nakoľko je oboznámená so summitovým návrhom predsedu Európskej rady Charlesa Michela, podpora jadrovej energie “nie je zamýšľaná”.

     

    - Reklama -