Macron zabodoval vo veľkých mestách, Le Penová na severe a juhu

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Takmer 90-percentnú podporu získal v nedeľu Macron v Paríži. Viac ako 80 percent hlasov mu dali voliči šiestich veľkých miest Rennes, Nantes, Bordeaux, Lyon, Štrasburg a Toulouse. O štvrtinu nižší počet hlasov dostal na juhu krajiny v mestách Nice a Marseille. Vo svojom rodisku, Amiens, ho podporilo 72 percent voličov.

    Marine Le Penová bola najúspešnejšia v departmentoch Pas-de-Calais a Aisne na severe Francúzska, kde získala viac ako 50 percent hlasov. Takmer polovica voličov ju podporila vo viacerých departmentoch na severovýchode krajiny, podobne ako obyvatelia Korziky.

    Najvyššiu podporu, 61,56 percenta, Le Penová získala v mestečku Hénin-Beaumont severne od Paríža, kde sama volila. Viac ako polovica voličov jej dala hlas vo viacerých mestách na juhu, napríklad vo Fréjus a Draguignan.

    Francúzsky denník Le Figaro poukázal na to, že kandidátka Národného frontu dostala až 47 percent hlasov v Novej Kalédonii, ktorá leží v tichomorskej Melanézii. Denník to odôvodnil referendom o osamostatnení, ktoré tam bude v roku 2018.

    Emmanuel Macron získal v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb 66,10 percenta hlasov a Marine Le Penová 33,90. Volebná účasť dosiahla 74,56 percenta.

    - Reklama -