Macron ustupuje demonštrantom. A prišiel mu odkaz od Trumpa, ktorý zabolel

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Vo Francúzsku to poriadne vrie, pri nedávnych protestoch hnutia žltých viest horeli v uliciach Paríža automobily. Francúzske hnutie žltých viest dáva miestami dosť dôrazne najavo, čo si želá. Predovšetkým chce pristrihnúť krídla najbohatším Francúzom a dosiahnuť úľavy pre „obyčajných Francúzov“. Podľa informácií ČTK, na ktorú sa odvoláva aj server Echo24.cz, členom hnutia rozhodne nebude stačiť nezvyšovanie dane z pohonných hmôt.

    Pohonné hmoty chcel prezident Macron zdražiť v rámci ekologickej reformy, ktorú vo Francúzsku presadzuje. Na túto ekologickú reformu zareagoval 45. prezident USA Donald Trump, ktorý ocenil, že Macron teraz prišiel na to, na čo on sám údajne prišiel už pred dvoma rokmi. „Parížska (klimatická) dohoda je totálne zlá, pretože zvyšuje ceny energií v zodpovedných krajinách a najväčším znečisťovateľom dáva voľné ruky,“ dodal Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Demonštranti tiež chcú, aby sa vrátil pôvodný model platenia dane z nehnuteľnosti, ktorý predtým zahŕňal aj daň z finančnej investície, zo šperkov či z áut. Zmena dane z nehnuteľnosti bola pritom jedným z hlavných bodov volebného programu súčasného prezidenta Emmanuela Macrona.

    „Nová daň, známa vo Francúzsku pod skratkou IFI, platí od januára a týka sa rovnako ako tá predošlá len tých daňovníkov, ktorých nehnuteľný majetok presahuje 1,3 milióna eur. Pre obmedzenie výhradne na nehnuteľnosti ju však platí trikrát menej ľudí ako predtým a podľa francúzskej tlače prinesie do rozpočtu len jednu miliardu eur namiesto piatich miliárd. Daňovou úľavou pre najmajetnejších Francúzov aj svojimi ďalšími krokmi si Macron vyslúžil kritiku, že je ,prezidentom bohatých‘,“ napísal server.

    Celý článok nájdete na webe Echo24.cz.

    - Reklama -