Macron upokojoval obavy: Vojaci nebudú nastoľovať verejný poriadok

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Macron v piatok v Bruseli uviedol, že vojaci budú iba chrániť citlivé miesta. Dodal, že “tí, čo sa pokúšajú vydesiť ľudí alebo samých seba, sa mýlia”. Prezident tým reagoval na kritikov nasadenia vojakov do ulíc, teda aj na niektorých opozičných politikov.

    Parížsky vojenský veliteľ generál Bruno Leray pre rozhlasovú stanicu FranceInfo povedal, že francúzski vojaci majú povolenie spustiť streľbu, iba ak budú ohrození alebo ak budú v nebezpečenstve životy iných ľudí. Leray doplnil, že počas protestov budú plniť len protiteroristické úlohy, čo umožní policajným zložkám sústrediť sa na zaistenie bezpečnosti.

    Zdroj z francúzskej vlády pre agentúru AFP už vo štvrtok uviedol, že vojaci nebudú vstupovať “do potýčok ani otvoreného boja”. “Nebudú na frontovej línii,” zdôraznil zdroj a spresnil, že ak vojaci prídu do kontaktu s násilníckymi demonštrantami, “zaistia okolie a privolajú políciu”.

    V Paríži a ďalších francúzskych mestách sa budú protivládne demonštrácie konať už 19. sobotu po sebe. Demonštrácie minulý víkend poznamenalo ničivé násilie, výtržnosti a rabovanie. Francúzska vláda oznámila nové bezpečnostné opatrenia a zákaz protestov žltých viest na ikonickej parížskej ulici Champs-Élysées a v centrálnych lokalitách dvoch ďalších veľkých miest, vrátane v Toulouse na juhozápade krajiny.

    Protestujúci budú mať v sobotu zákaz vstupu i do parížskych ulíc, ktoré obklopujú Víťazný oblúk na hornom konci Champs-Élysées, ako aj niekoľko priľahlých oblastí vrátane prezidentského Elyzejského paláca a budovy Národného zhromaždenia, spresnil v piatok už skôr úrad parížskeho prefekta.

    - Reklama -