Macron si odhryzol veľký kúsok. Hodlá reformovať islam vo Francúzsku

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    „Reforma alebo revolúcia?“ pýta sa ľavicový denník Libération s tým, že vláda teraz horúčkovito rieši otázky spojené s islamom a jeho budúcnosťou vo Francúzsku. „Pracujeme teraz na tom, aby sme našli optimálne riešenie, ako islam v našej krajine reformovať. Za nemenej dôležité považujeme aj to, aby sme naše zámery dokázali zrozumiteľne vysvetliť. Zatiaľ nemôžem povedať nič konkrétne. Ale v priebehu prvého štvrťroka 2018 oznámime viac,“ uviedol Macron.

    Hlavným cieľom Macrona a vlády je podľa ľavicového denníka školiť imámov podľa jasne daných noriem a odstrihnúť financovanie moslimských organizácií vo Francúzsku od zahraničných zdrojov. Práve zahraničné financovanie je často nedostatočne transparentné a podieľajú sa na ňom organizácie či štáty, ktoré zároveň podporujú islamský terorizmus. S tým chce teraz prezident spoločne s vládou skoncovať a dostať „domáci“ islam pod kontrolu štátu.

    V najbližších týždňoch budú prebiehať rozsiahle konzultácie, ktoré povedú predovšetkým Macron a minister vnútra. Do diskusie sa okrem predstaviteľov francúzskej výkonnej a zákonodarnej moci zapoja, samozrejme, tiež predstavitelia moslimských organizácií. Tí sa zatiaľ stavajú k plánom prezidenta pozitívne. „Práve teraz je skutočne ideálny čas na uskutočnenie nevyhnutných reforiem,“ cituje denník podpredsedu Francúzskej rady moslimskej viery (CFCM) Anouara Kbibecha.

    CFCM pred nejaký časom zriadila expertnú skupinu, ktorá sa bude chystanými reformami zaoberať. Základný smer reforiem je však podľa informácií denníka Libération už stanovený. „Prezident a vláda odkazujú francúzskym moslimom, že domáci islam treba zbaviť vplyvu krajín, ako sú Maroko, Alžírsko a Turecko. A ako sme už naznačili, hlavnými prioritami sú vzdelávanie imámov a financovanie mešít a moslimských organizácií.“

    Podľa prognózy amerického think tanku Pew Research Center z vlaňajšieho novembra tvoria moslimovia v rámci francúzskej populácie 8,8 %, čo je po Bulharsku najviac v celej Európe. Americký think tank vo svojej prognóze odhaduje, že ak bude migrácia pokračovať v približne rovnakom tempe ako v ostatných rokoch, môže sa podiel francúzskych moslimov v roku 2050 zvýšiť na dvojnásobok.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -